Україна - єдина країна, де застосовуються касетні боєприпаси, ними стріляють по Харкову та області. Про це пише "Українська правда" із посиланням на глобальний звіт Cluster Munition Monitor 2022, опублікований організацією Human Rights Watch.

"Неодноразове застосування російськими військами касетних боєприпасів завдало передбачуваної та тривалої шкоди сотням українських цивільних, - говориться у звіті. - Україна - єдина країна у світі, де сьогодні застосовуються касетні боєприпаси. Сотні російських атак касетними боєприпасами були задокументовані принаймні в 10 з 24 регіонів чи областей України. Попередні дані свідчать про щонайменше 689 втрат серед цивільного населення внаслідок атак з використанням касетних боєприпасів в Україні в період з лютого по липень 2022 року. Українські сили також, схоже, застосовували ракети з касетними боєприпасами принаймні двічі".

У звіті закликають і Росію, і Україну відмовитися від використання касетних боєприпасів і приєднатися до міжнародного договору 2008 року про їхню заборону, усі країни - засуджувати використання цієї зброї за будь-яких обставин.

Як пояснили автори, касетними боєприпасами можна стріляти з землі за допомогою артилерії, ракет та мінометів або скидати з літаків. Вони відкриваються в повітрі та розкидають бомби на великій території. Частина з них не вибухає при першому зіткненні, а залишають небезпечні залишки, які можуть "без розбору калічити та вбивати роками, доки їх не розчистять і не знищать".

Розслідувачі Human Rights Watch виявили у Харкові касетні боєприпаси, що розкидали російські військові, у травні та червні. Снаряди пошкодили будинки, вулиці та парки, амбулаторію в пологовому будинку та культурний центр.

Під час обстрілу 12 травня Дергачів касетним боєприпасом миттєво вбило жінку, яка готувала їжу на подвір'ї, та відірвало ноги її чоловікові, він помер за кілька годин. У червні під обстріл касетними боєприпасами потрапляла також Золочівська громада. 25 червня окупанти вдарили по Золочеву. Внаслідок обстрілу загинула 79-річна місцева жителька, яка у цей час була на своєму подвір'ї.

Організація повідомляє що у 2022 році Росія використовувала в Україні як запаси старих касетних боєприпасів, так і нещодавно розроблені.

Касетні боєприпаси заборонені відповідно до Конвенції про касетні боєприпаси 2008 року через її невиборну дію та небезпеку для цивільного населення.

The Cluster Munition Monitor - це щорічний моніторинговий звіт Коаліції з касетних боєприпасів, глобальної коаліції неурядових організацій, співзасновником та головою якої є Human Rights Watch.

За даними міжнародної організації Human Rights Watch, у Харкові та області через війну загинуло понад 1000 людей.