У Харківській області за гроші спонсорів відремонтують 7 шкіл. Про це повідомляється на сторінці програми "U-LEAD з Європою".

Зазначається, що школи відремонтують Благодійний фонд "Сміливі" та волонтерська ініціатива "Сміливі відновлювати" за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Служби зовнішньополітичних інструментів Єврокомісії.

Ось список шкіл, які потрапили до програми:

  • Роганський академічний ліцей (село Докучаєвське),
  • Русько-Лозівський ліцей,
  • Ізюмський ліцей №11,
  • Капітолівський ліцей Ізюмського району,
  • Балаклійський ліцей №5 Ізюмського району,
  • Яковенківська гімназія Ізюмського району,
  • Печенізький ліцей імені Г. Семирадського, Чугуївський район.

Як розповів директор Благодійного фонду "Сміливі" Віталій Селик, до початку осені в різних школах планується провести різні відновлювальні роботи, залежно від ступеня руйнування. Для кожної школи буде унікальний перелік робіт. Десь вставлятимуть вікна, десь ремонтуватимуть дах, замінюватимуть двері в кабінети, проводитимуть ремонт у класах і коридорах.

За словами Селика, фонд планує не тільки відбудувати зруйноване, а й дати школам "нове дихання".

"Будемо покращувати освітні простори. Якщо вистачить коштів, будемо намагатися оновити обладнання та меблі. Є настанови: зробити школу такою, щоб у дітей було більше бажання туди приходити", - наголосив Селик.

До робіт із відновлення активно залучатимуть волонтерів, місцевих мешканців і батьків - на думку активістів, це допоможе і здешевити вартість робіт - а отже, зробити більше - і згуртувати громаду.

Що стосується Харкова, то міські школи допоможе відбудовувати ООН, йдеться приблизно про 19 шкіл. Торік за кошти міськбюджету було відновлено 48 навчальних закладів Харкова. За даними мерії, від російських обстрілів у Харкові так чи інакше постраждало 117 шкіл із близько 200.

Додаткова складність - щоб відкритися у вересні офлайн, кожна школа міста та області має бути обладнана укриттям. За державними будівельними нормами, тільки на два райони - Красноградський і Богодухівський - для обладнання шкіл повноцінними укриттями потрібно близько 2 мільярдів гривень. Красноградський і Богодухівський (а саме колишній Валківський) обрано як райони, де, ймовірно, школи відкриють у вересні. На Харків потрібно втричі більше. Таких грошей ні в області, ні в міста немає, подробиці - у нашому матеріалі.