Мешканці Харківської області, які мешкають на нещодавно звільнених територіях, мають право на 1200 гривень допомоги від держави. Про те, як її отримати, розповіла віце-прем'єр Ірина Верещук.

За її словами, територіальна громада складає список людей, яким надано допомогу, і передає його до обласної військової адміністрації. Обласна влада спільно з владою громади перевіряє та затверджує списки, вони можуть доповнюватись. Самі виплати здійснює «Укрпошта».

За такою схемою 1200 гривень отримали вже близько 2000 мешканців Харківської області: це жителі Руських Тишків, Черкаських Тишків та Липців. Загалом на звільнених територіях мешкає приблизно 150 тисяч осіб, на виплати потрібно 180 мільйонів.

За словами Верещук, подальший графік виплат складатиметься після формування списків; багато залежить і від ситуації з безпекою у регіоні.

"Щойно керівники громади у Балаклії та інших населених пунктах подадуть списки – «Укрпошта» приїде до людей та видасть допомогу. Ми посилимо цю роботу, бо бачу, що керівники у громадах не надто зацікавлені, щоб люди якнайшвидше отримали свої гроші», - сказала Верещук.

Однією з основних проблем звільнених територій є відсутність готівки на руках у людей. Поки території було окуповано, там не працювали банкомати та термінали. Україна продовжувала нараховувати зарплати та соцвиплати, проте зняти готівку було чи неможливо, чи можливо, але під дуже високий відсоток (у деяких населених пунктах, за словами місцевих жителів, він сягав 30-40%). Через це люди, зокрема, перебивалися натуральним господарством або погоджувалися працювати за продукти.

Наразі на звільнені території поступово повертаються банки, проте це процес не миттєвий. Тому будь-яка сума готівки на руках полегшує життя мешканців деокупованих міст та сіл.

Міністр не уточнила, чи можуть розраховувати на допомогу ті мешканці звільнених територій, які виїхали та є ВПО. У будь-якому випадку для цієї категорії отримання грошей фактично неможливе: на відміну від виплат ВПО, які приходять на банківську картку, ця допомога видається готівкою на місці.