У Харкові планують спростити процедуру будівництва артезіанських свердловин. Про це повідомила Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук.

У березні-квітні 2024 року російські обстріли завдали значної шкоди енергетичній та опалювальній системам області. Водопостачання напряму залежить від енергетики: під час блекауту у Харкові були перебої з водою. Міський голова Ігор Терехов говорив, що у Харкові можуть почати бурити свердловини. Він підкреслив, що відхід від централізації комунальних систем - це вирішення проблем із водо-, тепло- та електропостачанням в умовах війни.

За словами Верещук, Мінреінтеграції розробило зміни до постанови Кабміну №771, якими пропонується включити Харківську область до експериментального проєкту із водозабезпечення. Це рішення дозволить на час воєнного стану спростити дозвільні процедури та скоротити терміни реалізації проєктів із будівництва артезіанських свердловин для закладів соцсфери Харківщини. Проєкт відповідної постанови наразі проходить погодження в Мін'юсті, після чого надійде на розгляд Кабміну.

Наразі цей проєкт діє на території Дніпропетровської, Херсонської, Запорізької та Миколаївської областей. 

Віцепрем'єр наголосила, що питання забезпечення водою Харківщини є критично важливим, зокрема для випадків пошкодження систем централізованого водопостачання внаслідок ворожих обстрілів.

"Я хочу наголосити, що наразі Харківщина перебуває у фокусі особливої уваги. Тому ми маємо оперативно реагувати на всі гуманітарні виклики, які виникають у цьому регіоні. Ми готові працювати щотижня. Адже такі наради є дуже хорошим майданчиком для координації зусиль як центральних, так і місцевих органів влади для вирішення широкого кола питань", – зазначила Ірина Верещук.