У Харківській області знаходять нові мінні пастки: протитанкові міни, "начинені" гранатами. Про це повідомили в Міжрегіональному центрі гуманітарного розмінування.

Самі протитранспортні міни спрацьовують при тиску на них вагою від 250-550 кілограмів, але торкатися таких предметів людині все одно в жодному разі не можна. Завжди є ризик того, що там буде "сюрприз" від росіян. Найпоширеніший - це покласти під міну гранату Ф-1 чекою догори.

У лісосмугах Харківської області сапери дуже часто знаходять такі "подарунки" від окупантів. Мешканців закликали бути дуже уважними та утриматися від відвідування лісів, берегів річок, полів тощо.

Окупанти залишали в Харківській області й інші мінні пастки. Сапери розповіли, що знаходять дуже небезпечні протипіхотні протипіхотні міни кругового ураження, що вистрибують. Такі міни ще називають "відьми" або "жаби". При спрацьовуванні детонатора бойова частина міни підскакує на висоту близько 60-80 см і вибухає. Ще один прийом - встановлення протитанкової міни на значній глибині. Тоді вона може спрацювати не відразу, а тоді, коли промокне ґрунт.

Але для мешканців найнебезпечнішими залишаються "Пелюстки", якими росіяни мінували території дистанційно, тож "Пелюстки" можуть бути навіть там, де не велися бойові дії, або не було окупації. Небезпечна така міна і тим, що при дистанційному мінуванні може застрягти в гілках дерев, залишитися на дахах будинків тощо. Це означає, що через деякий час ця непомітна, невелика міна може опинитися там, де її не було до цього.

У разі виявлення підозрілого предмета в жодному разі не торкайтеся його та повідомте про знахідку до ДСНС або Нацполіції за номерами телефонів "101", "102" або "112".