Харків готували до оборони щонайменше за два-три тижні до початку російського вторгнення взимку 2022 року. Процесом керував безпосердньо начальник ГУР Кирило Буданов, тому план підготовки отримав неофіційну назву "План Буданова".  Про це розповів офіцер Головного управління розвідки Міноборони України з позивним Віто у військово-патріотичному ток-шоу "Хоробрі серця".

За словами самого Буданова, для захисту Харкова й області від росіян до міста перед вторгненням перевезли вантажі зі зброєю.

"За 2-3 тижні до вторгнення нашими офіцерами були відправлені до Харкова партії стрілецької зброї, гранатометів, вибухівки для створення з місцевих мешканців ополчення. Це допомогло", - розказав Буданов.

Віто у свою чергу розповів, що він та його колега-полковник прибули до Харкова ще до початку повномасштабного вторгнення з двома машинами зброї та боєприпасами - і зробили в місті тайники. 23 лютого офіцери видали людям першу партію зброї, потім роздавали її у перші дні вторгнення. Кількість добровольців, які ставали на захист Харкова, перевищила всі очікування, тому довелося шукати додаткові джерела озброєння.

"Не вистачало боєприпасів, гранат, РПГ. Те, що ми привезли, було розраховано на одну кількість добровольців, людей, які візьмуть в руки зброю. Але харківʼяни показали себе зовсім по-іншому. Довелось їх озброювати", ― додав він.

У ГУР зазначили, що завдяки завчасній підготовці місцевих сил територіальної оборони вдалося зміцнити оборону Харківщини ще до початку активної фази російського вторгнення.