Мер Харкова Ігор Терехов виступив проти обʼєднання харківських вишів. Свою позицію він озвучив на засіданні Спілки ректорів Харківської області за участю заступника міністра освіти і науки Михайла Винницького.

Представники науки і влади обговорювали плани Міністерства освіти і науки України щодо: 

  • приєднання Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди до Харківського Національного Університету ім. Каразіна;
  • приєднання Української інженерно-педагогічної академії до ХНУ ім. Каразіна;
  • приєднання Харківського національного автомобільно-дорожнього університету до Національного технічного університету “Харківського політехнічного інституту” або Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова.

Терехов зазначив, що таке обʼєднання негативно вплине на розвиток системи освіти міста.

"Я звертаюся до міністерства з проханням враховувати думку самих вишів і суспільства в цілому. Обʼєднувати університети Харкова зараз - нераціонально і передчасно. Не треба вирішувати за нас, користуючись залишковим принципом, - цей шлях веде в нікуди, - сказав Терехов.

Крім того, мер міста зазначив, що попередній досвід обʼєднання харківських університетів був неефективним.

До війни до ХНУМГ імені Бекетова приєднали Харківський національний університет будівництва та архітектури, а також об'єднали чотири вузи в один і створили Державний біотехнологічний університет. До його складу увійшли:

  • Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Василенка,
  • Харківський національний аграрний університет імені Докучаєва
  • Харківська державна зооветеринарна академія;
  • Харківський державний університет харчування та торгівлі.

Раніше очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов, коментуючи об'єднання вишів, наголощував, що їх треба об’єднувати, якщо йдеться про їх виживання взагалі.

У МОН причиною обєднання називають сучасні виклики, зокрема, соціально-демографічні зміни в Україні. Аргументи міністерства та їхній аналіз читайте у нашому матеріалі.