Одним з найбільш поширених в Україні паразитарних захворювань є лямбліоз. Його спричиняють Lamblia intestinalis - найпростіші, які оселяються в кишківнику людини, пошкоджують слизові оболонки та отруюють організм продуктами своєї життєдіяльності. Паразити потрапляють у людське тіло в споровій формі (у вигляді цист) та вже в тонкому кишківнику переходять в активну форму. Саме вона й завдає найбільше шкоди. Цисти в свою чергу знаходяться в товстому кишківнику та виділяються з випорожненнями, тобто носій паразитів одночасно є  джерелом подальшого зараження.

Як не підхопити лямбліоз

Основний компонент профілактики - ретельна особиста гігієна. Варто змалку привчати дітей систематично мити руки та не вживати в їжу брудні фрукти й овочі. Джерелом бактерій можуть стати шкідливі звички: не можна тягнути до рота ручку, гризти нігті тощо. Якщо в домі є коти та собаки, необхідно слідкувати за станом їхнього здоров'я та вчасно давати протипаразитарні препарати. Переносити мікробів можуть мухи та таргани, тому варто одразу позбавлятися комах, якщо вони з'являються вдома.

Симптоматика зараження паразитами

Захворювання, викликане Lamblia intestinalis, не має специфічної симптоматики, тому його буває складно діагностувати. Клінічна картина типова для багатьох хвороб шлунково-кишкового тракту. Варто звернутися до лікаря і пройти діагностичне обстеження, якщо спостерігаються:

  • закрепи або діарея;
  • випорожнення пінистого характеру;
  • напади різкого болю в животі;
  • втрата апетиту;
  • слабкість, дратівливість;
  • швидке схуднення;
  • дерматологічні реакції - плями, висипання;
  • погіршення стану волосся, нігтів.

Також людина може бути носієм Lamblia intestinalis, але взагалі не мати вираженої симптоматики.

З чого складається терапія

Комплексні протимікробні та протипаразитарні препарати дозволяють швидко очистити організм від Lamblia intestinalis. Коли паразита усунено, необхідно повернути пацієнта до здорового стану. Активна форма лямблій пошкоджує слизові оболонки кишківника, вони потребують відновлення. Лікарі радять повністю виключити з раціону смажену та жирну їжу, а також вживати сорбенти і пробіотики. Ентерол - препарат з доведеною ефективністю, який містить корисні бактерії Saccharomyces boulardii CNCM I-745. Вони допомагають відновити природну мікрофлору, налагодити повноцінну роботу травної системи. Тривалість прийому Ентерол® визначає лікар. Пробіотик не має вікових обмежень, побічних ефектів та протипоказань.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я