Про звільнення Циркунов у Харківській області "Суспільному" розповів старший лейтенант Мирослав Пилипчук з Ізяслава Хмельницької області.

Циркуни – велике село на північному сході від Харкова, одразу за окружною дорогою. До війни тут мешкало понад 6,3 тис. осіб. 24 лютого 2022 року село було захоплене російськими військами. Але в окупації воно було недовго. Вже у першій половині травня ЗСУ звільнили населений пункт.

1

Серед визволителів був Мирослав Пилипчук. З початку війни 24-річний офіцер у складі Окремої президентської бригади брав участь у обороні Київської та Сумської областей, а на початку травня потрапив до Харківської області. Підрозділ, у якому служив Пилипчук, займав позиції на окружній дорозі: солдати відбивали атаки диверсійно-розвідувальних груп.

7 травня розпочався перший штурм Циркунів, 8 травня він продовжився. Наступ проводився з розвідкою та аеророзвідкою під прикриттям артилерії. Противник відповідав артилеристським вогнем. Рухатися доводилося через болото та пухкий ґрунт. Під командуванням старшого лейтенанта Пилипчука було 80 осіб.

Противник відступав, але залишав по собі багато мін-пасток і розтяжок. Крім штурму та зачистки, доводилося допомагати пораненим серед мирних жителів та викликати їм медиків. Евакуювати поранених було дуже складно, оскільки основна асфальтована дорога була замінована.

Щойно ЗСУ встигли замаскувати техніку, противник почав стріляти по них з РСЗВ - "Ураганів" та "Смерчів". Було знищено три будинки та розбито дорогу. На щастя, ні люди, ні техніка не постраждали.

Українським військовим вдалося закріпитись на місцевості. Тоді вони почали впізнавати у місцевих, де стоять російські солдати та хто із мешканців села підтримує окупантів.

Один із місцевих, перебуваючи на окупованій території, намагався щодня передавати ЗСУ координати розташування російських військ. Завдяки йому українська ствольна артилерія вела точний вогонь. Ще один мешканець передав списки колаборантів.

Українські військові з'ясували, що у Циркунах стояли бійці Росгвардії та бойовики із тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. У Росгвардії було гарне спорядження, а у найманців застаріле - каска часів Другої світової.

Відступаючи, окупанти покинули кілька одиниць техніки. Місцеві мешканці показали місця її зберігання. Українські військові знайшли два легкі тягачі МТЛБ та зенітну установку ЗУ-23-2. Техніка надійшла на озброєння українських сил оборони.