Вищий антикорупційний суд узяв під варту народного депутата від партії "Слуга народу", харків'янина Андрія Одарченка з альтернативою внесення застави в 15 мільйонів гривень. Його взяли під варту в залі суду до 20 січня 2024 року.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) підозрюють його у спробі підкупу глави Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма.

У разі внесення застави на Одарченка покладуть низку обов'язків: прибувати за кожним викликом; не відлучатися з Києва без дозволу; утримуватися від спілкування зі свідками; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Як пише "Слово і діло", прокурор САП Олена Дроботова розповіла, що харківський нардеп намагався підкупити Найєма за криптовалюту Bitcoin, в еквіваленті 50 тисяч доларів. Нардеп у розмові з Найємом повідомив, що напише йому в месенджері Threema слово "Привіт", що означатиме надходження криптовалюти на гаманець Найєма. Повідомлення голові Держагентства надійшло, після чого на його крипто-гаманець було переведено 0,39 Bitcoin, що на той момент було еквівалентно 10 тисячам доларів.

Підкупити Найєма Андрій Одарченко, за словами правоохоронців, намагався в обмін на те, що посадовець посприяє виділенню коштів на відновлення Державного біотехнологічного університету в Харкові, посаду ректора якого обіймав Одарченко (дію контракту призупинено на час виконання депутатських повноважень).

Державний біотехнологічний університет був створений у травні 2021 року шляхом об'єднання чотирьох харківських вишів:

  • Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка;
  • Харківської державної зооветеринарної академії;
  • Харківського національного аграрного університету ім. Докучаєва;
  • Харківського державного університету харчування і торгівлі.

Водночас прокурор зачитала матеріали прослуховування розмов Одарченка, у яких він вважає, що Харків буде захоплено, а РФ потрібно віддати Донбас і Крим.

"Я ось, чесно кажучи, у Харків не вірю, Мустафо. Я багато читаю, нас розметуть, Іран і Китай їм зброю дають. Навіщо нам ці донецькі й луганські та Крим? Треба домовлятися", - писав Одарченко російською.

Фото: Грати