Народного депутата з Харкова підозрюють у передачі хабара голові Державного агентства відновлення Мустафі Найєму. Про це повідомили в Національному антикорупційному бюро України.

За власною інформацією SQ, яку підтверджує Центр протидії корупції, підозрюваний - народний депутат від партії "Слуга народу" Андрій Одарченко, який також обіймав посаду ректора Біотехнологічного університету в Харкові (дію контракту призупинено). Одарченку - 45 років, він народився в Харкові, закінчив місцевий Інститут громадського харчування, багато років викладав у цьому виші, у 2019 році переміг на виборах до Верховної Ради у 170-му окрузі.

Нардеп запропонував голові Держагентства хабар біткойнами в еквіваленті 50 тис. доларів США за допомогу у виділенні грошей на ремонт будівель університету. За даними Спеціальної антикорупційної прокуратури, сума хабара становила 8% від обсягу фінансування, про який просив Одарченко. Тобто йшлося про виділення близько 22,5 млн грн.

Підозрюваний видав чиновнику частину хабара в розмірі 0,39 біткоїна, що на момент вчинення незаконної оборудки було еквівалентно 10 тис. доларів США.

Нардепу вручили повідомлення про підозру у вчиненні злочину за ч. 4 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) КК України. Йому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

У САП повідомили, що Мустафа Найєм співпрацював із НАБУ і САП та сприяв розслідуванню злочину.