Харків'ян просять доносити сміття до сміттєвих баків та не створювати звалищ. Звернення комунальників насамперед стосується мешканців приватного сектору.

На комунальному підприємстві “Комплекс з вивезення побутових відходів” заявили, що мешканці міста викидають сміття, гілки та листя у непризначених для цього місцях. Через це утворюються звалища.

Днями робітники КВБО ліквідували сміттєзвалище на пр. Льва Ландау, 162. Поряд, по вул. Івана Камишева, розміщено контейнер-бункер для збирання великогабаритних відходів, проте не у всіх вистачило свідомості донести своє сміття до належного місця.

Представник КВБО Євген Гулий заявив, що стихійних звалищ дедалі більше, причому у різних районах міста. Комунальники нагадали, що за порушення екологічних норм передбачено адміністративну відповідальність за ст. 152 КУпАП у вигляді штрафу:

  • для громадян – 1360 грн.;
  • для посадових осіб та громадян-суб'єктів підприємницької діяльності – 1700 грн.

Не менше претензій у комунальників та до представників бізнесу. Багато підприємств не укладають договорів із КВБО, а скидають свої відходи до контейнерів, що стоять біля житлових будинків. Але графіки вивезення складаються не враховуючи цього “лівого” сміття. В результаті біля сміттєвих баків теж утворюються звалища.

Найбільше такими порушеннями грішать будівельники, швейники, м'ясники та спеціалісти з деревообробки.

Комунальникам доводиться нести додаткові витрати, щоби ліквідувати звалища. Тож порушників обіцяють штрафувати.