Харків'яни скаржаться на стихійні звалища. На комунальному підприємстві “Комплекс із вивезення побутових відходів” розповіли, що призводить до утворення сміттєвих куп біля будинків городян.

За даними КВБО, низка приватних підприємств та організацій викидають своє виробниче сміття до контейнерів, встановлених біля житлових будинків та призначених для збору побутових відходів, тобто пакетів зі сміттям, які виносять городяни.

Ці контейнери призначені для певної кількості сміття. Обсяги відходів розраховані спеціалістами КВБО. Виходячи з розрахунків, складається графік вивезення. Сміття, яке викидають бізнесмени, у розрахунках не передбачено. В результаті контейнери переповнюються, навколо них формуються звалища.

“Страдають, насамперед, ті харків'яни, які проживають у приватному секторі, оскільки вивезення побутових відходів регламентоване та вивозиться за графіком залежно від обсягу ТПВ. У результаті виходить, що послуги з вивезення побутових відходів оплачують лише мешканці приватних будинків, а фактом контейнери переповнюють своїми виробничими відходами підприємці. Споживачі наших послуг скаржаться із цього приводу, і постає питання, чому вони мають платити ще й за підприємців”, - зазначив директор КВБО Олексій Артикуленко.

Серед порушників найбільшою активністю відрізняються будівельники, швейники, м'ясники та спеціалісти з деревообробки.

За даними КВБО, звалища виявлено у трьох районах - Салтівському, Новобаварському та Немишлянському:

  • на вул. Челюскінців, 5б (відходи швейного виробництва);
  • на вул. Удовиченко, 166 (будівельне сміття);
  • вул. Барнаульській, 55 (відходи СТО);
  • на вул. Камишева (відходи швейного, деревообробного, м'ясопереробного та інших виробництв).

КВБО ліквідує сміттєві купи. Але це вимагає додаткових грошей та робочого часу, збільшуються витрати ПММ.

Що робити у цій ситуації? Підприємці зобов'язані укласти окремі договори із КВБО на вивезення відходів. Свідомі керівники підприємств саме так і чинять. Але не всі.

У КВБО нагадують про адміністративну відповідальність за несанкціонований викид відходів.

Штраф для громадян становить 1 360 грн., а для посадових осіб та громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – 1 700 грн.

bf73dd5e0fd0b3a98e30ec62c00106ea df8c999569bc631d65ab06bd28f647cf