У Харкові судитимуть батька Миколи Харківського, підлітка, який скоїв резонансну ДТП зі смертельними наслідками, повідомили в прокуратурі.

50-річного харків'янина відправляють на лаву підсудних за злісне невиконання батьківських обов'язків щодо дитини, що спричинило тяжкі наслідки (ст. 166 КК України). Справу розглядатимуть у Червонозаводському районному суді Харкова.

Чоловікові загрожує обмеження або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Мати Миколи Харківського переховується від слідства, вирішується питання про оголошення її в розшук. 

26 жовтня 2021 року в районі перехрестя проспекту Гагаріна та вулиці Одеської Коля Харківський скоїв смертельну ДТП. За кермом Infiniti на високій швидкості він намагався перетнути перехрестя на червоний сигнал світлофора і зіткнувся з Chevrolet. 58-річний водій Chevrolet загинув на місці. Троє пасажирів Infiniti - двоє хлопців 19 років і 16-річна дівчина - опинилися в лікарні з важкими травмами.

Ця ДТП стала однією з найрезонансніших подій у Харкові за останні роки.

На момент скоєння ДТП Миколі Харківському було 16 років, і він не мав права керувати автомобілем. Адвокати сім'ї загиблого ще 2021 року заявляли, що домагатимуться притягнення до відповідальності й батьків Миколи Харківського. У листопаді 2021-го було розпочато відповідне кримінальне провадження

Після аварії підліток заявляв, що його "відмажуть" і він вирушить жити за кордон. Перша адвокатка Миколи Харківського висувала версію, що під час ДТП хлопчик вдарився головою і не пам'ятає, хто перебував за кермом: він чи хтось інший. Сам підліток після аварії заявив у поліцію про викрадення Infiniti. Однак згодом він зізнався, що був за кермом Infiniti.

Також з'ясувалося, що фігурант уже бував учасником скандальних історій. Упродовж 2019-2021 років підліток скоїв кілька правопорушень і навіть був засуджений за кримінальною статтею. У листопаді 2019 року Микола Харківський, якому тоді було 14 років, у супермаркеті вистрілив із пневматичного пістолета в 39-річну жінку та її 19-річного сина. Потерпілих доправили до невідкладної допомоги. У жінки діагностували гематому верхньої щелепи, а в хлопця - садна на голові та синець на шиї.

Тоді суд визнав підлітка винним у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень і призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі. Але від відбування покарання Колю Харківського звільнили з випробувальним терміном на рік.

Станом на травень 2023 року вирок щодо ДТП ще не винесли. Справу тільки повернули з Полтави, куди її відправляли через повномасштабне вторгнення РФ.

Наразі Миколі Харківському загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років за ч.2 ст. 286 КК України.

Усі подробиці про резонансну ДТП - тут.

5e60c38a5221697f642af 86829ce1da5605e6181a7