Прокуратура вимагає від Харківської міськради упорядкувати пам'ятку архітектури "Жовтневий РВК" в центрі Харкова.

Ця цегляна двоповерхова будівля 1832 року, розташована на вул. Полтавський Шлях, є об'єктом культурної спадщини, що перебуває під охоронним номером 7297-Ха в Державному реєстрі нерухомих пам'яток.

Пам'ятка належить до комунальної власності Харкова, однак, прокуратура зазначає, що охоронний договір щодо пам'ятки досі укладений не був.

У 2022 році внаслідок збройної агресії РФ "Жовтневий РВК", зазнав значних пошкоджень. Наразі існує реальна загроза його повного руйнування. Аби зберегти пам'ятку до часу реставрації після завершення війни, необхідно терміново провести протиаварійні та консерваційні роботи.

"Бездіяльність власника лише погіршує стан будівлі через природні чинники, призводить до зростання вартості майбутнього ремонту і може спричинити її незворотню втрату," - наголосили в обласній прокуратурі.

Харківська обласна прокуратура подала до суду позов з вимогою укласти охоронний договір та провести ремонтно-реставраційні роботи на пам'ятці містобудування і архітектури місцевого значення. Наразі Харківським окружним адміністративним судом відкрито провадження у справі.