Елітний новобуд у центрі Харкова зведено незаконно. Про це повідомили у прокуратурі.

Прокуратура через суд зобов'язала підприємство повернути земельну ділянку, на якій незаконно будувався один із будинків елітного житлового комплексу. Судячи з фото прокуратури, йдеться про комплекс IT парк Manufactura на вул. Чигирина.

IT-Парк Manufactura замислювався як багатофункціональний комплекс, центром якого стала реконструйована будівля колишньої борошномельної фабрики, побудованої у 1886 році. Комплекс складається з кількох секцій:

  • Space - офісний центр для IT-компаній,
  • Next - 10-поверховий мультифункціональний комплекс з квартирами, офісами, магазинами та спортзалом
  • Place - будівля, призначена під комерційні та офісні приміщення
  • Home - будівля на 9 поверхів, передбачає житлові приміщення.

За словами представників прокуратури, у комплексі передбачалося побудувати 615 квартир та паркінг на 200 паркомісць.

"Однак земельна ділянка вартістю 7 млн гривень, на якій ТОВ здійснює будівництво одного з 10-поверхових будинків, відноситься до земель комунальної власності громади міста Харкова. Будь-які права на ділянку приватним юридичним або фізичним особам не передані, що підтверджується витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру", - розповіли у прокуратурі.

Внаслідок цього Господарський суд Харківської області задовольнив позовну заяву окружної прокуратури. Тепер підприємство зобов'язане повернути харківській територіальній громаді земельну ділянку та привести її "в придатний для використання стан, включаючи знесення будь-якого самовільно збудованого нерухомого майна".

Відомо, що забудовником IT парк Manufactura є компанія "Строй Сіті Девелопмент". Девелоперська група компаній "Строй сіті" працювала на українському ринку з 2010 року. Здійснювала свою діяльність у Харкові та Києві. За роки існування група компаній здала в експлуатацію десятки об'єктів різних категорій. 2020 року в комплексі ввели в експлуатацію першу секцію. 16-поверховий корпус мали намір добудувати у 2023 році. Для роботи над наступними чергами Manufactura забудовники запросили відомого іспанського архітектора Мануеля Нуньєса-Яновського.

У січні 2022 року харківських архітекторів попросили назвати найгірші будівлі міста, збудовані в період незалежності України, до них увійшов і IT парк Manufactura. Так, на думку архітектора Гліба Семякіна, у проекті все виглядало непогано: історичний млин був домінантою композиції. Однак потім висотність оточуючих корпусів збільшили на 4-5 поверхів, і в результаті старий будинок просто "потонув" на тлі нових будівель. У комплексі немає зелені, будівлі розташовані надто близько одна до одної. На думку архітекторів Сергія Ільченка та Олени Ільницької, проект мимоволі запустив процеси неконтрольованого зростання сусідньої забудови, і місто втратило простір набережної.