Служба безпеки України затримала жителя Вовчанська, завербованого росіянами. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

41-річного чоловіка завербували дистанційно в липні 2023 року. У поле зору росіян він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово демонстрував серед оточення. Після вербування чоловік обрав собі оперативний псевдонім "Лексус".

Шпигун розвідував напрямки руху важкої бронетехніки та артилерії ЗСУ, зокрема гаубиць і реактивних систем залпового вогню в районі звільненого Вовчанська. Він обходив місцевість і шукав сліди танкових гусениць, розвідував місця базування підрозділів СБУ і поліції поблизу кордону з РФ. Отримати інформацію він намагався і від знайомих місцевих жителів під виглядом побутових розмов.

У разі "прильотів", зловмисник збирав інформацію про їхні наслідки та надсилав звіти кураторам.

Одним із завдань зловмисника було створення власної мережі інформаторів, до якої мало увійти якомога більше мешканців звільнених районів Харківської області.

Співробітники Служби безпеки встановили місцезнаходження зловмисника та затримали його під час проведення розвідки на прикордонній території області. У нього вилучено мобільний телефон, який він використовував для зв'язку з ФСБ.

Затриманого взяли під варту. За ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) йому загрожує довічне ув'язнення.