Київський районний суд визнав винним електромеханіка КП "Харківський метрополітен" у роботі на російську розвідку і засудив до 12 років позбавлення волі. Про це йдеться у вироку, опублікованому в Єдиному реєстрі судових рішень, пише Харківський антикорупційний центр.

З матеріалів справи відомо, що влітку 2022 року через Telegram механік зливав працівникові московського ГРУ місця дислокацій ЗСУ в Харкові та області. Зокрема, він передав російській розвідці координати місць розташування бійців ЗСУ і техніки на Салтівці та в Журавлівському гідропарку, а також пересилав скріншоти карт населених пунктів Харківської області, відзначаючи точки дислокації сил оборони. За цими координатами російські військові наводили обстріли.

Під час затримання в телефоні механіка знайшли дані об'єктів критичної інфраструктури, які він передавав до спецслужб РФ, а також листування з російським військовослужбовцем, у якому він говорив, що "наступати на Харків краще по вулиці Гвардійців Широнінців", де не було блок-постів.

На суді механік свою провину не визнав і розповів, що не знав, кому відправляв координати.

Суд визнав чоловіка винним у передачі інформації російській розвідці про розташування, переміщення підрозділів ЗСУ (ч. 3 ст. 114-2 КК України) і призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 12 років.