Через обстріл у прикордонному районі Харківської області фермери не збиратимуть урожай. Про це розповів голова Золочівської громади Віктор Коваленко, пише Суспільне.

"Б'ють з артилерії. У підприємства "Першотравневе" згоріла вже тисяча га хлібів, 19 липня на підприємстві горіло поле в 400 га. Агропідприємства, які в громаді, страждають від обстрілів протягом усього часу війни на Харківщині: прилітали снаряди, ракети, у них знищували і техніку, і складські приміщення, і господарську інфраструктуру", - сказав Коваленко.

За його словами, 90% посівних площ у громаді цього року засіяли ячменем, пшеницею, соняшником, кукурудзою та іншими культурами, проте місцеві фермери втратять урожай не лише через пожежі – люди бояться виходити працювати в поля через небезпеку обстрілів.

"У старостинських округах Уди, Олександрівка, Одноробівка та інших, які біля кордону з РФ, сільгоспвиробники не прибиратимуть урожаю, не налаштовані це робити. У нас 19 липня було, коли на комбайні вийшли в поле біля кордону працювати, їх обстріляли з вертольота, тому власники бояться збирати врожай. Добре, що комбайн був старенький, залізний, тому він отримав незначні ушкодження", - розповів Віктор Коваленко.

За інформацією спікера обласного управління ДержНС Євгена Василенка, на початку літа на Харківщині рятувальники зафіксували 13 пожеж, коли горіли поля, 11 із них пов'язані з російською озброєною агресією проти України.

За його словами, 10 полів, що горіли через бойові дії в області, було засіяно пшеницею, одне поле - ячменем.

Перша пожежа на полі через війну на Харківщині сталася 3 липня у Барвінківській громаді, там горіло поле пшениці на площі 30 га. На гасіння пожеж на полях рятувальників викликали й до наступних громад:

  • Донецької;
  • Чугуївської;
  • Слобожанської;
  • Чкалівської;
  • Печенізької.

Більше пожеж, за даними ДСНС на 20 липня, сталося у Золочівській громаді – три: 18 липня горіло 20 га пшениці, 20 липня – два поля на площі 60 га, 66 га пшениці вдалося врятувати.

За даними ДСНС, всього на Харківщині в результаті війни згоріли понад 130 га посівів.

Раніше голова Дергачівської громади В'ячеслав Задоренко розповів, що війська РФ фосфорними бомбардуваннями знищують урожай у громаді. Так, внаслідок цілеспрямованих бомбардувань фосфором у громаді масово горять посівні площі, через це знищено значну частину врожаю озимої пшениці, висаджену аграріями ще торік.