Трьох дітей, вивезених із Харківської області до РФ, вдалося повернути в Україну. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, дітей вивезли влітку під приводом "оздоровлення" до дитячого табору Геленджика. Це було під час окупації Харківської області.

Щоб повернути дітей додому, їхнім батькам довелося отримати закордонні паспорти. Омбудсмен зазначив, що сім'ї підтримали фінансово, допомогли благодійні організації.

За інформацією Лубинця, росіяни депортували понад 13,6 тисяч українських дітей.

Про те, що процес повернення дітей з РФ додому в Україну - непростий і займає багато часу, раніше розповів губернатор Олег Синєгубов. Складність тут у тому, що встановивши місцезнаходження дітей на території країни-агресора, забирати їх звідти потрібно особисто: хтось має туди поїхати.

Відомо, що наприкінці серпня окупанти примусово вивезли 37 дітей із Борівської громади до Росії, незважаючи на те, що всі діти мають батьків. За даними Олега Синєгубова, батьків шантажували, щоби ті відпустили дітей. А у жовтні за сприяння Мінреінтеграції дітей вдалося повернути до України.

В Україні запрацював портал "Діти війни", куди можна повідомляти про злочини окупантів проти дітей. Всі, хто має будь-яку інформацію про незаконне вивезення дітей до РФ, може зателефонувати на цілодобову гарячу лінію 16-48 та в Департамент кризового реагування Мінреінтеграції: 050-562-03-13.