Росіяни вивезли дітей із Харківської області, а їхніх батьків шантажували. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За його словами, вивезених дітей місцева влада шукає і хоче забрати назад в Україну.

"У нас є факт вивезення дітей, ми зараз працюємо з профільним міністерством для того, щоб встановити, де ці люди зараз знаходяться, і зробити все необхідне, щоб їх повернути. Алгоритм є, нам головне їх ідентифікувати, зрозуміти, де вони знаходяться, та встановити контакт," - пояснив губернатор.

Процес повернення - непростий і займає багато часу. Як зазначив Синегубов, складність у тому, що встановивши місцезнаходження дітей на території країни-агресора, забирати їх звідти потрібно особисто. Тобто хтось має туди поїхати. Вже робляться деякі дії у цьому напрямі, але голова ХОВА не став їх озвучити з метою безпеки дітей.

За інформацією Синєгубова, росіяни шантажем примушували співпрацю людей на окупованих територіях.

"Це був умовний шантаж, коли загарбники під приводом оздоровлення або щоб створити безпечні умови для проживання дітей, вивозили їх. А потім змушували людей у ​​тому числі співпрацювати з ними. Це абсолютно прості люди - вчителі, рятувальники, комунальники. заручники дітей і змушували співпрацювати, підписувати певні документи тощо. Дітей вивозили окремо від батьків. Батьки залишилися. Це дуже важко, коли ти не знаєш, що з твоєю дитиною, де вона знаходиться", - розповів голова ОВА.

За словами Синєгубова, за кожним таким фактом шантажу вестиметься кримінальне провадження. Правоохоронці встановлять, чи справді людина співпрацювала з окупантами, чи її змусили до цього.

Дітей вивозили до Росії з окупованої Борової. Як розповіли у місцевій селищній раді, на початку вересня вони перебували в таборі в російському Геленджику. Планувалося, що діти там пробудуть ще одну зміну.

За інформацією віцепрем'єрки Ірини Верещук, російські загарбники вивезли до РФ щонайменше 2,1 тисяч українських дітей.