Спеціалісти держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" відвідали харківське АТ "Укренергомашини". Візит відбувся 14-16 грудня, повідомили на сайті "УЕМ".

На підприємстві також побували представники ВП "Хмельницька АЕС", ВП "Атоменергомаш" та ВП "Централізовані закупівлі".

Робоча група на чолі з директором з виробництва - заступником виконавчого директора з виробництва та ремонту ДП "НАЕК "Енергоатом" Дмитром Чальцевим складалася зі спеціалістів різних напрямків.

Метою візиту була оцінка технічних, конструкторських та виробничих можливостей виконання спеціалістами АТ "Укренергомашини" контрактів у галузі імпортозаміщення обладнання на атомних електростанціях України.

Робоча група відвідала 50, 53, 60, 68, 72 та 73 цехи, де ознайомилася з виробничими потужностями та можливостями підприємства, провела зустрічі з представниками конструкторських та технологічних відділів, відділу технічного контролю, охорони праці, виробництва.

За словами в. о. генерального конструктора АТ "Укренергомашини" Олександра Буракова оптимальним рішенням є заміщення на українських електростанціях російського обладнання продукцією АТ "Укренергомашини". Олександр Бураков повідомив, що для вирішення такого завдання підприємству необхідно пройти кілька етапів, одним із яких є визначення замовником (ДП "НАЕК "Енергоатом") можливості виконання підприємством модернізації або заміни циліндра високого тиску турбіни К-1000-60/3000.

Практика, коли замовник хоче перевірити, чи володіє підприємство-виробник усім необхідним виготовлення продукції, є поширеною.

Програма візиту була розроблена фахівцями ДП "НАЕК "Енергоатом". Олександр Бураков підкреслив, що АТ "Укренергомашини" надали замовнику все необхідне для оцінки виробничих можливостей підприємства (верстатний парк та наявність фахівців необхідної кваліфікації), конструкторського, технологічного потенціалу, досвіду виконання подібних проектів та і т.д.

Бураков зазначив, що АТ "Укренергомашини" має необхідний досвід. Фахівці підприємства продемонстрували замовнику виготовлений циліндр високого тиску турбіни К-800 для Слов'янської ТЕС (Україна), де провели імпортозаміщення російського обладнання. Кваліфікація фахівців підприємства підтверджується також низкою раніше виготовлених турбін, зокрема К-750 для Ігналинської АЕС (Литва). Було продемонстровано замовнику й виробництво робочих лопаток для турбін К-1000-60/3000 із титанового сплаву, які показали високу якість та надійність, підтверджену експлуатацією на Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській атомних електростанціях України.

img-5413 img-5481 img-5558 img-5605 img-5656 img-5683

Головний інженер АТ "Укренергомашини" Григорій Іщенко розповів, що зустріч з представниками ДП "НАЕК "Енергоатом" була продуктивною. Відповідно до програми аудиту представникам робочої групи була продемонстрована технічна документація в усіх напрямках. Зокрема, з механоприбирального, заготівельно-зварювального та металургійного Фахівці підприємства відповіли на всі питання, поставлені робочою групою.

Під час огляду виробничих можливостей у цехах підприємства спеціалістам ДП "НАЕК "Енергоатом" було продемонстровано обладнання, на якому виробляються вузли та деталі для циліндра високого тиску. Григорій Іщенко заявив, що робоча група переконалася у можливості АТ "Укренергомашини" здійснювати повний цикл виготовлення роторів турбін необхідною потужності: виготовлення валу турбіни, її збирання та обробка до і після облапачування.

За результатами візиту буде складено звіт, який має бути представлений на засіданні Кабінету Міністрів України. Це стане підтвердженням можливості АТ "Укренергомашини" виконати поставлені ДП "НАЕК "Енергоатом" завдання.