У Харкові зносять найбільш постраждалий через обстріли будинок у місті - 16-поверхівку на вул. Наталії Ужвій, 82, на Північній Салтівці. У будівлі демонтують перший під'їзд - квартири в ньому зруйновані на всіх поверхах.

Як повідомив МГ "Об'єктив" заступник директора Департаменту ЖКГ Харківської міськради Євген Пасенов, зараз добігає кінця перший, найскладніший етап: демонтаж ліфтового приміщення у верхній частині під'їзду. Це приміщення вагою понад 600 тонн, каже Пасенов, на дві третини висіло в повітрі.

Будинок розбирають поетапно, починаючи з верхнього поверху. Ця частина висотки в такому стані, що якщо її не демонтувати, вона може завалитися і зруйнувати ще один під'їзд.

Демонтаж під'їзду обійдеться приблизно в 17 млн гривень. Роботи планують завершити до кінця грудня, максимум - до середини січня. Опісля робітники приступлять до розбору завалів на землі. Євген Пасенов не виключає, що під уламками досі можуть лежати тіла загиблих.

Відновлювати зруйнований під'їзд не будуть: його мешканцям видадуть сертифікати на нове житло. Загрози для другого під'їзду через демонтаж першого поки що немає.

Північна Салтівка вважається найбільш постраждалим через війну житловим масивом Харкова. До російського вторгнення тут мешкало близько 300 тис. осіб. У 2022 році російські війська масовано обстрілювали цей район, унаслідок чого багато будинків тут пошкоджено або зруйновано. Цей 16-поверховий будинок на вул. Ужвій - один із найбільш розбитих. Висотка стала своєрідним символом військової Салтівки. Була ідея створити з цього будинку меморіал, але мешканці виступили проти.