У Харкові зараз живе майже стільки ж людей, скільки було до війни. 

За даними міськради, у Харкові зареєстровано 1,2 млн осіб. Станом на 1 січня 2022 року в Харкові проживало приблизно 1,4 млн осіб. За час війни населення міста скоротилося на 200 тис., або на 14,3%.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ значна частина містян покинула Харків. У березні 2022-го в місті залишалося близько 400 тис. осіб.

Потім харків'яни почали поступово повертатися. Влада виділяє чотири хвилі повернення:

Перша хвиля. Пройшла навесні 2022 року. Тоді ЗСУ звільнили населені пункти на півночі області, звідки війська РФ обстрілювали житлові райони Харкова. На залізниці навіть довелося додавати вагони до рейсових поїздів, оскільки не вистачало місць для всіх охочих повернутися: до Харкова щодня поверталося по 2 тис. осіб.

Друга хвиля. Почалася після вересня-жовтня 2022 року. У результаті Харківського контрнаступу ЗСУ звільнили практично всю раніше окуповану територію Харківської області. Обстріли міста з артилерії припинилися. Харків'яни поверталися навіть у найбільш обстрілювані та зруйновані райони - наприклад, на Північну Салтівку. За оцінкою губернатора Олега Синєгубова, тоді населення міста зросло до 1,1 млн осіб. 

Третя хвиля. Пройшла в районі Нового року.

Четверта хвиля. Датується кінцем літа 2023 року. Міська влада пов'язувала її з наближенням нового навчального року. 

Значну частину населення Харкова зараз складають внутрішньо переміщені особи. За даними мера Терехова, їх у місті близько 500 тис. осіб. Це понад 40% загального населення.

Також мер Харкова Ігор Терехов прогнозує, що після війни чисельність населення міста зросте до 2,5 млн.