Сьогодні майже половину населення Харкова становлять переселенці: їх у місті - близько 500 тисяч осіб, повідомив мер Ігор Терехов.

До війни населення Харкова становило 1,42 млн осіб. Багато людей покинули місто після 24 лютого 2022 року. У березні 2022-го в Харкові залишалося близько 400 тисяч осіб, і це була точка мінімуму. Згодом містяни почали поступово повертатися. Влада виділяє чотири хвилі повернення. Значна частина тих, хто виїхав із початком вторгнення, каже мер, уже повернулася до Харкова. У вересні 2023-го, за даними влади, кількість жителів у Харкові наблизилася до довоєнної: у місті проживало близько 1,3 млн осіб.

За словами Терехова, серед півмільйона переселенців - жителі Луганської, Донецької, Херсонської, Запорізької та інших областей, зокрема деокупованих територій.

Тимчасовим переселенцям щомісяця виплачують:

  • 2000 грн. на дорослого;
  • 3000 грн. на дитину або людину з інвалідністю.

У разі зміни адреси переселенцям, які й далі хочуть отримувати гроші від держави, необхідно звернутися в управління соцзахисту за новим місцем реєстрації. Якщо переселенці повернулися додому, їм також потрібно піти в орган соцзахисту, щоб зняти статус ВПО, або зробити це самостійно в застосунку "Дія".