На конференції у НТУ "Харківський політехнічний інститут" виступив лауреат Нобелівської премії миру, професор Прінстонського університету, фізик Фредерік Данкан Майкл Холдей. Про це повідомили у прес-службі вишу.

XXX міжнародній конференції "Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров'я (MicroCAD-2022)" пройшла в онлайн форматі.

У своїй доповіді професор зі США привітав науковців та викладачів України, заявивши про підтримку всієї країни та Харкова як одного з її потужних наукових центрів. Зокрема він закликав молодих українських фахівців продовжувати займатися наукою.

Загалом у пленарному засіданні MicroCAD-2022 взяло участь близько трьохсот вчених із 12 країн світу. Загальна кількість учасників – понад 2200 осіб.

Фредерік Данкан Майкл Холдейн (Frederick Duncan Michael Haldan) народився 1951 року в Лондоні. В 1973 отримав ступінь бакалавра, в 1978 - доктора фізичних наук в Кембриджському університеті.

Займався розробкою нового геометричного опису дробового квантового ефекту Холла. До сфери досліджень Халдейна входив ефект квантової заплутаності, топологічні ізолятори. 1993 року Данкан став лауреатом премії Олівера Баклі (Oliver E. Buckley Condensed Matter Physics Prize) Американського фізичного товариства. 2012 року був удостоєний медалі Дірака (Dirac Medal) Міжнародного центру теоретичної фізики імені Салама.

У 2016 році Данкан Холдейн спільно з Девідом Таулессом та Джоном Костерліцем було присуджено Нобелівську премію з фізики за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів та топологічних фаз речовини. Як наголошується в прес-релізі Нобелівського комітету, лауреати з фізики 2016 року "відчинили двері у невідомий світ", у якому матерія може перебувати у незвичайному стані. Мова - про надпровідники і тонкі магнітні плівки.

У березні цього року Фредерік Данкан Майкл Холдей підписав відкритий "Лист 200" на підтримку України. У ньому 200 нобелівських лауреатів наголосили, що військове вторгнення заплямило міжнародну репутацію РФ на десятиліття вперед. А розв'язання війни, як зробив президент Путін та його спільники, - невпевнений, кривавий та непродуктивний шлях до майбутнього.