Вищий антикорупційний суд виправдав колишнього директора харківського КП "Комплекс з вивезення побутових відходів" Фазіля Аббасова, якого обвинувачують у зловживанні службовим становищем. Рішення ухвалила колегія суддів під головуванням Євгена Крука.

"Фазиля Аббасова, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України, визнати невинним та виправдати у зв'язку з невинністю у вчиненні ним кримінального правопорушення", - йдеться у рішенні.

ВАКС також скасував арешт майна Аббасова. Рішення не набуло чинності, його можна оскаржити упродовж 30 днів.

Хто такий Фазіль Аббасов

Фазіль Севіндикович Аббасов - екс-депутат Харківської міськради, соратник колишнього мера Геннадія Кернеса та екс-директор комунального підприємства "Комплекс із вивезення побутових відходів". Економіст. У 90-х був генеральним директором спільного українсько-російсько-білоруського підприємства АТ "Спекс", яке виготовляло теплообмінну апаратуру. До 2015 року – радник з економічних питань харківських мерів Михайла Добкіна та Геннадія Кернеса. Двічі обирався до міської ради, у 2010 році – від Партії регіонів, а через п'ять років – від партії "Відродження".

2015 року співробітники "Комплексу з вивезення побутових відходів" вийшли на мітинг через затримки зарплат на підприємстві. Люди загрожували страйком – а Харкову погрожувало потонути у смітті. Тоді, за словами мітингувальників, проблеми КП були пов'язані саме з призначенням на посаду директора Фазіля Аббасова.

Суть справи у суді

У січні минулого року Національне антикорупційне бюро повідомило Аббасову про підозру у зловживанні службовим становищем. За версією детективів, у 2016 році компанія екс-директора та екс-депутата виграла тендер на закупівлю сміттєвих контейнерів-бункерів. Після виграшу у тендері було змінено технічні параметри контейнерів - настільки, що компанія Аббасова ТОВ "Виробнича компанія "Алмаз" змогла заощадити на їхньому виробництві. У результаті переплата КП склала майже мільйон гривень, який, по суті, отримала компанія Аббасова.