Підозрюваний у держзраді ексголова харківського СБУ Роман Дудін хоче відсудити 380 мільйонів гривень, пише "Суспільне".

Справу Дудіна слухають у Шевченківському районному суді Києва, але 21 серпня головуючий суддя взяв самовідвід. Наступне засідання проведуть, коли визначать нову трійку суддів. Поки що Роман Дудін перебуватиме під вартою.

У коментарі "Суспільному" Роман Дудін повідомив, що подав п'ять позовів: на групу прокурорів, слідчих, Службу безпеки України, Державне бюро розслідувань, Офіс Генпрокурора.

"Позови - з приводу факту, коли пані Сап'ян, це прессекретарка ДБР, 12 вересня 2022 року розповіла про мою нібито втечу на Волинь. Вона дуже впевнено це сказала, розповіла, весь світ це підхопив, в це повірив, що я поїхав до мами або тікав. А в цей час я був із групою спецпідрозділу, у мене на руках є всі докази, що я був у Києві", - заявив Дудін.

Дудін хоче отримати компенсацію в сумі 380 млн гривень: по 100 млн грн від на ДБР, Служби безпеки, Генпрокуратури. По 40 млн грн - від групи прокурорів і групи слідчих.

Роман Дудін очолював Управління СБУ в Харківській області з березня 2020 року. Президент України Володимир Зеленський звільнив Дудіна з посади після поїздки в Харківську область 29 травня 2022 року.

11 вересня 2022 року Офіс Генпрокурора підтвердив затримання Романа Дудіна. Його підозрюють у державній зраді та самовільному залишенні місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану. Дудіну загрожує довічне ув'язнення.

В.о. керівника СБУ Василь Малюк розповів, що Дудін на другий день війни виїхав із Харкова

За інформацією слідства, екс-глава облуправління СБУ знав про наступ РФ і "здійснював незаконні дії, спрямовані на проведення підривної діяльності проти України".

31 липня Шевченківський районний суд Києва почав слухати справу Дудіна. Своєї провини Роман Дудін не визнає.