У Харкові - скандал через назви коктейлів у барі "Поза зоною". Бар розташований за Оперним театром.

Відвідувачам пропонуються коктейлі з такими назвами:

  • "Інцест";
  • "Мрія педофіла";
  • "Трійничок";
  • "Медова сучка";
  • "Подвійне проникнення";
  • "Зґвалтований";
  • "Дешева хвойда" та інші. 

Повне меню розміщено на сторінці бару в Instagram.

Користувачі мережі залишили масу гнівних коментарів з приводу таких назв. Однією з перших на назви коктейлів звернула увагу українська виконавиця ТУЧА (Марія Тучка). У коментарі виданню DIVOCHE.MEDIA вона повідомила, що звернулася в поліцію і Держпродспоживслужбу.

"У країні, в якій війна, і ми знаємо вже про сотні випадків зґвалтувань (зокрема неповнолітніх), і скільки ми ще не знаємо, у закладі в Харкові - такі позиції коктейлів - "Мрія педофіла", "Зґвалтований", "Врот". Там цілий список таких непорозумінь", - написала Марія.

За її словами, через те, що такі назви використовуються в меню, а не в рекламній продукції, незрозуміло, чи можна в цьому разі застосовувати закон про заборону сексуалізації та об'єктивації в рекламі. 

Телеграм-канал "Гендер в деталях" вважає, що такі назви є не тільки неетичними, а й незаконними: Закон України "Про Рекламу" окремо виділяє поняття дискримінаційної реклами за ознакою статі, а до такої належить, зокрема, і та реклама, що принижує гідність людини за ознакою статі та/або використовує відсилання на сексуальні стосунки.

На думку адміністрації каналу, зі скаргами та заявами можна звертатися до Держпродспоживслужби, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення або Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У барі, відповідаючи на коментарі, заявили, що не бачать приводів для занепокоєння, назвали коментаторів "купкою дітей, які намагаються комусь щось довести", а також повідомили, що перераховують кошти для допомоги ЗСУ, хлопцям, яким "абсолютно паралельно, які назви у коктейлів".

Нещодавно в Харкові виникла й інша скандальна ситуація через назви коктейлів. Автори телеграм-каналу "Деколонізація.Україна" вважають некоректною назву коктейлю "Розстріляне Відродження" в барі "Бандерштаб" на Сумській. 

У "Бандерштабі" заявили, що назви їхніх коктейлів виконують просвітницьку функцію.