У харківському барі "Бандерштаб" вважають, що назви їхніх коктейлів виконують просвітницьку функцію. Так у барі прокоментували зауваження активістів-деколонізаторів, які заявили про некоректність назви "Розстріляне Відродження". Такий коктейль, а також коктейлі "Шістдесятники", "Дисидент", "Лісова пісня", "24.02" є в меню бару.

"Розстріляне Відродження" - це термін, який ввів в історико-культурний обіг літературознавець Юрій Лавриненко. Цим поняттям він позначив плеяду українських творчих діячів 1920-30-х років, багато з яких стали жертвами сталінських репресій.

У Харкові жили і працювали яскраві діячі культури, які загинули або постраждали в період репресій. Театральний режисер Лесь Курбас, драматург Микола Куліш, письменник Майк Йогансен були розстріляні. Знаменитий письменник-гуморист Остап Вишня відбув у таборах 10 років.

Пост деколонізаторів викликав дискусію серед користувачів Мережі. Автори деяких коментарів теж критично висловилися з приводу назви коктейлю, інші писали, що цьому бару не можна відмовити в патріотизмі.

Представник бару "Бандерштаб" дав свої роз'яснення:

"Я не знаю, яким чином активісті-деколонізаторів зачепила назва коктейлів, адже ці назви ніяким чином не спаплюжують ані пам’яті про учасників цих рухів, ані яким чином не псують репутацію. Так як бар військово-історичний, вони несуть лиш згадку про ці періоди історії/рухи, що є нагадуванням для людей, а також ці назви мають просвітницьку ціль , тому що нажаль, деякі люди не мають гадки про їх існування. Тоді персонал розказує гостям про ці періоди. Якщо ж гість знає, то для нього це лише згадка/нагадування про такі факти в історії. Назва ніяк не перекручена, а має повний обʼєм, тому ніякої наруги в цьому не вбачаємо".

SQ запропонував читачам відповісти на запитання "Чи вважаєте ви назву "Розстріляне Відродження" для коктейлю коректною?"

Станом на 8 березня:

  • 59% відповіли - так;
  • 37% - ні;
  • 7% вагалися з відповіддю.