На Харківщину повернули дітей, яких вивезли росіяни. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубенець.

В Україну повернулися 15 українських дітей із мамами. До вторгнення діти жили в містах Харківської та Херсонської областей, окупованих на початку війни.

Директор "Українського національного центру розвитку світу" Олександр Смирнов наприкінці минулого року говорив, що з Харківської області до РФ незаконно вивезли 179 дітей. 41 дитину 2022-го вдалося повернути до країни.

Згідно з інформацією Харківської ОВА, в РФ знаходяться 60 вихованців дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, вивезених з території регіону.

Загалом за час війни в Україну повернулися 308 раніше депортованих дітей.

У разі порушення прав, незаконного переміщення/депортації можна звертатися до Офісу омбудсмана:

  • адреса – вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • електронна пошта – hotline@ombudsman.gov.ua;
  • гаряча лінія – 0-800-501-720;
  • телефон – 044-299-74-08.

У разі депортації дитини можна заповнити онлайн-форму заяви “Повідомити про зникнення/депортацію/примусове переміщення дитини” на сайті “Діти війни” у розділі “Надіслати звернення в один клік“.

Депортація відповідно до міжнародного права є незаконною дією. Стаття 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду трактує депортацію чи насильницьке переміщення населення як злочин проти людяності.

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, якому висунуто звинувачення у незаконній депортації дітей з окупованих територій України. Також було видано ордер на арешт уповноваженого при президенті РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.