На Куп'янському напрямку війська РФ розстрілюють своїх перед строєм, заявив начальник прес-служби оперативно-стратегічного угруповання "Хортиця" Ілля Євлаш у коментарі для 24 каналу.

За його даними такі розстріли проводять у підрозділах колишніх зеків: "Шторм-Z", "Шторм-V", щоб залякати бійців і змусити їх виконувати завдання.

Також спікер розповів про ситуацію в районі Куп'янська. За його оцінкою, місто залишається ключовою ціллю для військ РФ. Там є залізниця, тому росіяни хочуть отримати логістичний хаб, щоб забезпечувати своє угруповання.

ЗСУ з літа 2023 року зводили на цій ділянці фронту потужні фортифікаційні споруди: будували укріпрайони, робили протитанкові рови, мінували всі загрозливі напрямки. Нині військові встановлюють тетраедри - так звані "зуби дракона", окопуються, намагаються використати всі складки місцевості для максимально ефективного ураження противника ще під час його розгортання в бойові порядки.

Село Табаївка, про захоплення якого оголосило російське командування, перебуває під вогневим контролем ЗСУ. Село розташоване в низині, а всі панівні висоти утримують українські військові. Для росіян зайти в це село - це подібно до смерті, вважає речник ЗСУ: вони одразу потраплять під артобстріл.

Євлаш повідомив, що українські сили завдають російським військам великих втрат. 20 лютого на Куп'янському напрямку відбулося 10 бойових зіткнень. Росіяни втратили:

  • 368 військових;
  • 154 одиниці військової техніки;
  • 99 дронів.

Тривають масовані обстріли. 20 лютого війська РФ 763 рази обстріляли позиції ЗСУ, завдали 8 авіаударів. Окрім керованих авіаційних бомб, окупанти використовують некеровані реактивні снаряди. Іноді таких снарядів можуть випустити 25 тільки за один захід, розповів Євлаш.

Про важливість Куп'янського напрямку говорить те, що 19 лютого позиції ЗСУ під Куп'янськом відвідав президент України Володимир Зеленський. Він ознайомився з поточною обстановкою і вручив нагороди військовим, які відзначилися.