Харківським учителям скоротили зарплати. Зараз їм не виплачують надбавки за додаткове навантаження, повідомило видання KHARKIV Today з посиланням на вчительку однієї зі шкіл Основ'янського району, яка побажала залишитися невідомою.

У вчителів крім ставки є кілька надбавок: за класне керівництво, перевірку зошитів тощо.

Також, за словами вчительки, деяких її колег ще на початку жовтня попросили написати заяви про те, що вони беруть відпустку за свій рахунок на час осінніх канікул.

Директор департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко підтвердила, що вчительські зарплати стали меншими. Педагоги отримують зарплату за рахунок державної субвенції, а вона цього року зменшилася на 25%. Але чиновниця спростувала інформацію про те, що вчителів масово відправляють у неоплачувані відпустки. 

"Я об'їхала всі райони і виступала перед учителями. Те, що ми зараз затягуємо пояси - це наш вклад у перемогу. Ми не можемо жити на широку ногу так, як раніше - мати 100% надбавки, всі виплати. Наша основна мета - забезпечити перемогу, зайвий дрон придбати, снаряд зробити. Вчителі до цього ставляться з розумінням", - заявила Ольга Деменко.

За словами Ольги Деменко, з метою економії довелося звільнити чотирьох із 28 співробітників Департаменту освіти. З листопада ці фахівці не працюватимуть. Але вчителів шкіл і вихователів дитячих садків скорочувати не будуть. Вихователі отримують зараз дві третини від зарплати, тому що садки в Харкові не працюють. За словами мера Ігоря Терехова, міська влада розглядатиме питання про створення дитячих садочків у метро, але є перешкоди для реалізації такого проєкту.

Зарплата вчителя

Зарплата вчителя в Україні залежить від ставки, доплат і надбавок.

Наприклад, за даними Міносвіти, середня зарплата молодого педагога включає:

  • посадовий оклад - 5 699 грн;
  • надбавку за вислугу років - 627 грн;
  • надбавку за престижність праці - 1 254 грн;
  • винагороду за сумлінну працю - 522 грн;
  • допомога на оздоровлення в разі надання щорічної відпустки - 522 гривні;
  • інші надбавки, наприклад: класне керівництво, перевірку зошитів тощо. - 1 379 грн.

Середня зарплата молодого вчителя без стажу роботи до вирахування податків становить 10 574 гривні.

У вчителя вищої категорії ставка та доплати дещо вищі. Тож загальна зарплата в середньому становить 13 759 грн.