У Харкові зараз спостерігається зростання цін на картоплю, причому попит на неї падає, ажіотажу немає.

У великих харківських супермаркетах ціни на картопля наступі:

  • "Клас" - від 9,35 грн до 13,90 грн;
  • "Рост" - 9,90 грн;
  • АТБ - від 7,99 грн до 11,95 грн;
  • "Ашан" - від 8,60 грн до 16,90 грн;
  • "Сільпо" - від 8,90 грн до 20 грн.

На міських ринках ціни теж різняться, але не сильно. Там можна купити картоплю як за 10, так і за 12–13 грн. Якщо брати оптом, від однієї сітки, продавці вважають її за 8-9 грн за кілограм.

Раніше картоплю активно продавали у дворах житлових будинків. Можна було запастися нею на зиму, при цьому багато продавців пропонували доставку до під'їзду чи квартири. Зараз таке рідко трапляється, хоч сезон продажу у розпалі.

Купляти багато харків'яни сьогодні не можуть: багато хто після початку війни залишився без роботи та зарплат, зараз рятуються гуманітарною допомогою. Ті, хто не втратив роботу, стали економнішими і воліють не робити великих покупок. Багато хто цього року не робить традиційних запасів на зиму, побоюючись розвитку військової ситуації: є ризик, що доведеться їхати з міста через загрозу обстрілів або відсутність опалення.

За інформацією Марини Клименко, провідного економіста відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ "Інститут аграрної економіки", Україна знаходиться на другому місці після Білорусі щодо споживання картоплі: українці з'їдають по 139 кг картоплі на людину на рік, тоді як середньосвітовий показник становить лише 33 кг.

За її словами, Україна входить до топ-5 виробників картоплі у світі. І навіть навіть через війну та за поганої врожайності картоплі нам вистачить.

Харківська мерія у вересні проаналізувала ціни на деякі овочі у популярних мережах супермаркетів та на 14 ринках. Виявилося, що картопля, морква, буряк, капуста, цибуля ріпчаста та яблука в супермаркетах дешевші, ніж на ринках.

Графік динаміки цін на картоплю за останні кілька років