РФ знищила у Харкові енергетичну підстанцію, відновити її неможливо. Про удари РФ по інфраструктурі міста розповіли "Українській правді" голова ХОВА Олег Синєгубов та міський голова Ігор Терехов.

За словами Синєгубова, коли було знищено енергорозподільчу підстанцію у Харкові (а їх в області лише кілька), це був вкрай серйозний удар по критичній інфраструктурі. Відновити підстанцію не можна – можна лише побудувати нову. Найапокаліптичніший сценарій, зазначають керівники міста та області, - це місто без світла, води та зв'язку. Наразі всі сили кинуті на те, щоб цього не сталося, хоча РФ робила спробу вдарити не лише по підстанціям, а й по очисних спорудах міста. Неважко уявити, що чекало б на Харків у такому разі - історію з проривом Диканівки у 90-х пам'ятають усі.

"Б'ють по трансформаторних підстанціях. Вимикається електроенергія, і у людей практично зупиняється все життя. Нам важко, ми переключаємося на резервні потужності. Їхня мета – щоб у Харкові була напружена ситуація, щоб неможливим було нормальне життя. Ці нелюди – інакше їх не назвеш – застосовують РСЗВ, дальність дії якого дозволяє їм стріляти з території Російської Федерації. І вони навіть сьогодні стріляють звідти та знищують нашу інфраструктуру", - зазначив Терехов.

За його словами, стабільна подача електроенергії – наразі найголовніша проблема. І Росія якраз цілеспрямовано б'є саме по енергетичній інфраструктурі – так було після масованого удару 11 вересня, коли у місті пропало світло, вода, зупинився транспорт. Проте в "Укренерго" офіційно заявили, що поки що не планується жодних обмежень енергопостачання споживачів Харківського регіону. Усі повідомлення про це не відповідають дійсності.

На думку Синєгубова та Терехова, Харків, як та Ізраїль, може бути під постійною загрозою навіть після війни. Щоб убезпечити місто, потрібно створити таку систему, щоб у Харкові не могли стріляти з російської території. Саме це влада зараз обговорює з військовими та президентом України.

"Це шанс для області та Харкова стати абсолютно новими, відновити соціальну сферу, економіку, інфраструктуру", - наголосив голова ХОВА.