Волонтери влаштували суботник на території Шарівського замку в Харківській області. Як повідомили в ХОВА, до прибирання терас, алей і насаджень навколо пам'ятки архітектури долучилося близько ста осіб.

Шарівський палац - це палацовий комплекс XIX століття з парковою зоною, колись він належав цукрозаводчику Леопольду Кенігу, а за радянських часів там був туберкульозний диспансер.

Ініціювали захід народний депутат України Олексій Красов та керівники волонтерських організацій за підтримки Харківської обласної військової адміністрації. Зі знаряддями праці допомогли богодухівські комунальники.

До повномасштабного вторгнення тут часто відбувалися культурні заходи та концерти. За словами Олексія Красова, Шарівська садиба має стати культурним майданчиком і туристичним магнітом, який приваблюватиме туристів не лише з України, а й з-за кордону.

У суботнику взяли участь різні за фахом і віком волонтери: молоді та літні, айтішники, водії, бізнесмени та прокурори. На території Шарівської садиби почистили джерело, покосили і прибрали траву з терас, побілили бордюри тощо.

Наприкінці липня з'явилася інформація активістів про те, що Шарівський палац руйнується і потребує реставрації. Тепер палац хочуть законсервувати на зиму. Надалі в обласній раді планують залучати кошти для реконструкції палацу, включити його до програми "Велика реставрація культурної спадщини". Тоді можна буде залучати й іноземних партнерів.