Фахівці вибухотехнічної служби знайшли мінне поле між селами Довгеньке та Сулигівка Ізюмського району Харківської області. 16 лютого там підірвалися троє чоловіків: двоє з них загинули, третього госпіталізували. Про це повідомили в поліції.

За висновком фахівців-вибухотехніків, люди травмувалися через вибух протипіхотної осколкової вистрибуючої міни кругового ураження ОЗМ-72. Її ще називають "відьма" або "жаба". Це одна з найсмертоносніших мін. При спрацьовуванні міна "вистрибує" на висоту 90-110 см і вибухає. Під час вибуху навкруги з ревучим звуком розлітаються осколки сталевих елементів.

Під час огляду місцевості поліцейські виявили ще дві такі міни на дротових розтяжках. Їх знешкодили на місці. Також поряд із місцем підриву людей вибухотехніки знайшли дворядне протитанкове мінне поле з мінами ТМ-62М та підривачем МВП-62.

ТМ-62М - міна, яка може встановлюватися як на ґрунт, так і в ґрунт, у сніг, під воду вручну або засобами механізації — причіпними мінними розкладниками. Елементів самоліквідації міна не має. Така міна по вибухо-ваговим показникам є найпотужнішою з усіх радянських протитанкових мін.

Що робити, якщо ви помітили міну

При виявленні предметів, схожих на вибухонебезпечні, потрібно дотримуватися правил обережності:

  • не підходьте і не чіпайте такі предмети;
  • негайно повідомте фахівців за телефонами "101", "102" або "112", але відійдіть подалі перед використанням телефона, бо міна може спрацювати дистанційно;    
  • до прибуття поліції та рятувальників не пускайте нікого в потенційно небезпечну зону;
  • не заливайте рідинами, не засипайте ґрунтом і не накривайте предмет;
  • практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання, тому не здійснюйте біля предмета жодних звукових, світлових, теплових чи механічних впливів.