П'яний харків'янин, намагаючись втекти від патрульних, зніс біотуалети. Про це повідомили у прес-службі патрульної поліції.

За інформацією правоохоронців, 19 січня за дві години до початку комендантської години на вулиці Світлій увагу патрульних привернув водій Mazda, який порушив правил дорожнього руху. Вимогу зупинитися не виконав - а навпаки додав швидкість.

Патрульні почали переслідувати порушника. На перехресті вулиць Світлої та Героїв Праці він в'їхав у паркан та біотуалети.

Внаслідок аварії постраждалих немає.

У чоловіка були очевидні ознаки алкогольного сп'яніння. Drager показав 1,96 проміле, це в 9 разів перевищує допустиму норму.

Патрульні склали на водія адмінпротоколи за ст. 124 (Порушення правил дорожнього руху, що спричинило ДТП), ч.1 ст.130 (Управління транспортним засобом у стані сп'яніння), ст.122-2 (Невиконання вимоги про зупинення). Матеріали буде передано до суду.

Сьогодні в Україні за керування у п'яному вигляді діє лише адміністративна відповідальність. Адмінкодекс передбачає такі покарання для нетверезих водіїв:

  • штраф;
  • позбавлення прав;
  • конфіскація автомобіля.

У воєнний час конфіскувати авто можуть уже після першого прецеденту п'яного водіння, тоді як в адмінкодексі можливість конфіскації передбачена лише за друге та третє порушення за рік.

Штрафи за їзду у п'яному вигляді залежно від серйозності порушення можуть коливатися від 17 до 51 тис. гривень. Кримінальну відповідальність за керування у п'яному вигляді передбачено лише в тому випадку, якщо водій спровокує ДТП, в якому люди отримали тілесні ушкодження або загинули.

Крім водіння у стані алкогольного сп'яніння, є ще кілька штрафів, які пов'язані з алкоголем та перебуванням п'яним за кермом. За передачу права керування машини людині, яка перебуває у стані сп'яніння, - штраф 3400 гривень. За відмову від проходження медогляду на визначення стану сп'яніння - штраф, що дорівнює штрафу за п'яне водіння (від 17 до 51 тис. гривень та позбавлення прав на строк від 1 року до 10 років). Вживання водієм заборонених речовин, медичних препаратів чи алкоголю після скоєння аварії - штраф 34 тис. гривень та позбавлення прав на 3 роки.

Деяких не зупиняють ані штрафи, ані суди. Так, перед Новим роком у Харкові спіймали водія, який майже впав у алкогольну кому. Патрульні під час комендантської години зупинили Skoda на проїзді Стадіонному. Водій був п'яний, а Drager показав 3,00 проміле, що у 15 разів перевищує допустиму норму. Вміст алкоголю в крові на рівні 3-5 проміле вважається важким ступенем інтоксикації, людина може померти.

Щоб не ризикувати власним життям та здоров'ям у ситуації, коли випив і треба їхати, можна скористатися послугами "тверезого водія". Їх надають як приватні особи, так і служби таксі.