Повторного наступу військ РФ на Харків не буде. Такий висновок робить військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко.

Експерт повідомив, що за його даними із Шебекіно Білгородської області почали виводити спеціальний медичний загін Західного військового округу, який було розгорнуто 24 лютого. До цього підрозділу надходили військові РФ, які зазнали поранень під час бойових дій на території України. Олександр Коваленко робить висновок, що російське командування змінило військові плани. Локація у Білгородській області слабшає, але зберігається концентрація польових госпіталів у Ростовській області, що говорить про зосередження російських військ на Луганському та особливо на Донецькому плацдармах.

"На Харків ніхто повторно не піде - всі зусилля російських окупаційних військ сконцентровані на гарячковому утриманні решти", - заявив експерт.

Харківська область була зоною активних бойових дій близько восьми місяців - з початку повномасштабного вторгнення військ РФ до Харківського контрнаступу у вересні-жовтні, яке завершилося практично повним визволенням раніше окупованих громад регіону. Українські сили оборони звільнили понад 500 населених пунктів. Під контролем противника залишилося близько 20 сіл та селищ у східній частині Харківської області. Тут, на Куп'янському напрямі, продовжуються бойові дії. Не маючи можливості наступати, війська РФ щодня обстрілюють районний центр Куп'янськ, місто Вовчанськ, смт Шевченкове та інші населені пункти, руйнують житлові будинки та об'єкти інфраструктури.

Представники українських обласних військових адміністрацій та Збройних сил розглядали можливість настання військ РФ у Харківській області. Голова Луганської ОВГ Сергій Гайдай повідомляв про концентрацію підрозділів противника на Луганщині: це може вказувати на підготовку наступу на Куп'янському напрямку. Однак перспективи такого наступу чиновник оцінював невисоко, називаючи плани супротивника божевільними. Голова Харківської ОВ Олег Синегуюов також зазначав, що на Куп'янському напрямі загрози прориву окупантів немає, оскільки оборона тут є досить ефективною.

Бригадний генерал Дмитро Красильников розглянув можливість настання російських військ в іншій частині Харківської області – на Богодухівському напрямку. Метою окупантів може бути траса Київ – Харків. Проте оборонні рубежі не прохідні для противника на всіх ділянках фронту. Зокрема спроби пройти українську оборону в районі села Тернова завершилися для військ РФ невдачею.