Відомий підприємець і чиновниця міськради обікрали бюджет Харкова на мільйони. Спікер обласного управління СБУ Владислав Абдула повідомив, що викрито схему, за якою з міського бюджету викрали близько 3 млн грн.

За даними слідства, до розкрадання причетні 45-річна заступниця директора одного з департаментів Харківської міськради та 51-річний приватний підприємець у сфері комп'ютерного програмування та інших IT-технологій. За власною інфмрацією SQ, ідеться про засновника комп'ютерної академії "ШАГ" В'ячеслава Зайцева та Вікторію Грецьку-Миргородську, яка керувала управлінням інноваційного розвитку та іміджевих проєктів міськради. Саме управління ще влітку було ліквідовано через проведення непрозорих тендерів. 

За даними слідства, підприємець мав виступити розробником програмного забезпечення для БПЛА літакового типу, а чиновниця - купити цей софт за бюджетні гроші. При цьому не було ані реальної потреби в закупівлі такого софту, ані фактичної можливості для подальшого його використання: жодного такого безпілотника на балансі Харківської міської ради немає. Про допомогу українським військовим і купівлю програм для бойових БПЛА для них теж не йшлося.

У листопаді-грудні 2022 року зловмисники уклали договори між міськрадою та ФОПами, штучно залучаючи їх нібито для виконання міської програми інноваційної діяльності. За цими договорами минулого року з міськбюджету було виплачено понад 3 млн грн.

В обласній прокуратурі уточнили, що підприємець звернувся до фахівців із Вінниці, купив у них програмне забезпечення 2015-2016 років розробки, яке було призначене для віддаленого управління БПЛА певного типу і перебувало тільки на стадії доопрацювання.

Потім підприємець надіслав до міськради лист із пропозицією розробити на базі БПЛА типу "літак" комплекс для моніторингу території загальною площею до 2000 кв. км. Він наголосив на "безпрецедентності та важливості" зазначеного продукту для вирішення повсякденних завдань, пов'язаних із безпекою жителів Харкова.

Своєю чергою чиновниця, знаючи, що закупівля програмного забезпечення для БПЛА не передбачена міською програмою, а її фінансування не передбачено бюджетом міста на 2022 рік, замаскувала свої дії шляхом підміни понять і внесла до календарного плану 7 окремих заходів із закупівлі програмного забезпечення, позначивши їх як "Впровадження інноваційних проєктів у Харкові". 

Частину отриманих із бюджету грошей підприємець використав на купівлю у вітчизняних програмістів для себе особисто аналогічного програмного забезпечення, яким "поділився" з міськрадою, а частину грошей - перевів у готівку та розділив між собою і чиновницею.

Фігурантам повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великому розмірі). Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання зловмисникам запобіжного заходу.

Наприкінці липня управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів міськради ліквідували через непрозорі тендери, а у пресслужбі міськради повідомили про проведення службового розслідування.

"Вивчення діяльності управління засвідчило, що Вікторія Грецька-Миргородська укладала договори з певним колом виконавців і постачальників без належного обґрунтування на порушення принципів максимальної економії, ефективності та пропорційності, запобігання корупційним діям. З укладених договорів не зрозуміло, за що управління здійснювало оплату коштом бюджету територіальної громади, оскільки вищезазначені документи, окрім загальної суми договору, не містять технічних, якісних і кількісних характеристик, а також складу послуг закупівлі", - повідомили в міськраді.

За даними Харківського антикорупційного центру, від початку повномасштабного вторгнення це управління уклало договорів на загальну суму 6,6 млн грн на проведення семінарів, тренінгів, навчальних програм та впровадження інноваційних проєктів - зокрема, майже 400 тисяч гривень було виділено на проведення танцювального фестивалю.