Під Харковом проведено випробування спеціалізованих зупинкових павільйонів, які мають виконувати функції бомбосховищ. Відео з місця випробувань розмістив Telegram-канал “Харків Life” | Україна".

За даними директора компанії розробника зупинки-притулку Вадима Сингуцького, випробування проводилися за двома параметрами. Один вибух був зроблений на відстані 5-7 метрів від зупинки. Другий – імітував пряме влучення боєприпасу до павільйону. Як стверджує фахівець, і перше, і друге випробування зупинка-бомбосховище витримала на 100%. У першому випадку бетонна конструкція отримала легке пошкодження у вигляді подряпин, у другому – невелику тріщину, яка, за версією експерта, не має суттєвого значення.

"Ми можемо стверджувати, що наше укриття точно врятує життя людей, харків'ян там, де його буде встановлено", - резюмував Вадим Сингуцький

Необхідність встановити зупинки-сховища з'явилася після того, як внаслідок обстрілів у Харкові загинули люди, які чекали на прибуття громадського транспорту. Як повідомляв SQ, вранці 20 липня російські війська обстріляли Київський район Харкова з "Ураганів". Загинули мирні жителі, які в цей час перебували на зупинці: подружжя (69-річний чоловік та 68-річна жінка) та 13-річний хлопець. Також жінка похилого віку і дівчинка-підліток опинилися в лікарні.

Ще одна зупинка потрапила під обстріл 1 серпня. Було поранено людину, яка чекала на автобус.

Після першого епізоду міська влада прийняла рішення встановити у Харкові зупинки-бомбосховища.

Подібні зупинки-притулки вже функціонують в Ізраїлі, який перебуває у стані перманентної війни з суміжними державами та різними арабськими військово-політичними організаціями. Населені пункти цієї країни іноді стають мішенню для ракетних обстрілів.

Для Харкова, який практично без перерв зазнає бомбардувань і обстрілів із самого початку повномасштабної агресії РФ проти України, ця тема є більш ніж актуальною. Першу зупинку-притулок, розраховану на 12 місць, вже встановили у другій половині серпня. Бомбосховище було оснащене камерами зовнішнього спостереження, що дозволяють оцінювати обстановку за межами укриття. Загалом у мерії визначили 25 локацій, де насамперед мають з'явитися спеціалізовані зупинкові павільйони.

Бетонні укриття вважаються найбільш надійними при попаданні під бомбардування та обстріли. Якщо поблизу немає надійного захисту (наприклад, зупинки-бомбосховища), укриттям може стати бетонна сміттєва урна або сходинки ганку. Якщо таких поблизу теж немає, це не скасовує необхідності вжити деяких заходів безпеки. Якщо артобстріли або авіаційні бомбардування застали вас у дорозі, негайно лягайте на землю, вибирайте місця, де є виступи або хоча б у невеликі заглиблення. Захист можуть надати траншеї, неглибокі підземні колодязі, труби широкі водостоку і канави. Тіло розташуйте в максимально безпечному положенні. Згрупуйтеся в позі ембріона, розгорніться ногами у бік стрілянини, прикрийте голову руками, відкрийте рота, щоб вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Після закінчення стрілянини не залишайте укриття ще хоча б 5-10 хвилин.