У Харкові зареєстровано випадок ботулізму. Про це повідомили у лабцентрі.

Так, до Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні було госпіталізовано 40-річного харків'янина із симптомами ботулізму.

За результатами проведеного санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що причиною захворювання став в'ялений нечищений карась, якого постраждалий купив на об'єкті дрібнороздрібної торгівлі у Харкові.

"За результатами багаторічних епідеміологічних спостережень у Харківському регіоні причиною більшості випадків захворювання на ботулізм є саме сушена (в'ялена) риба. І саме тому рекомендуємо любителям солоної рибки в теплий період року взагалі утриматися від вживання цього продукту", - зазначили в лабцентрі.

Довідка SQ. Ботулізм – важка харчова токсикоінфекція, що виникає внаслідок потрапляння до організму людини токсину бактерій Clostridium botulinum. Після інкубаційного періоду, що триває від однієї-двої години до десяти діб, у людини виникають симптоми, серед яких: розлад зору ("туман" або "сітка" перед очима, диплопія (двоєння зображення), утруднене ковтання, голос стає гугнявим, тихим або зовсім пропадає, у важких випадках – утруднене дихання.

Способом лікування є введення хворому ботулінічного антитоксину.