На Харківщині дронами шукали зниклих безвісти чоловіків - як виявилося, ті підірвалися на міні. Про це повідомили у прокуратурі.

За даними слідства, 15 грудня у с. Довгеньке на Ізюмщині двоє місцевих чоловіків 50 і 52 років пішли шукати худобу, що загубилася. Однак того дня вони не повернулися. Родичі шукали їх у селі та не знайшли. Після цього вони звернулися до правоохоронців і пошуки продовжилися з використанням дрону.

Сьогодні, 18 грудня, чоловіків знайшли мертвими: вони підірвалися на міні, яку залишили окупанти. Село Довгеньке знаходилося в окупації кілька місяців. Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Сапери пройшли лише 20% території Харківської області, яка потребує розмінування. На повне очищення Харківщини, за словами фахівців, підуть роки.

В Україні створено додаток з мінної безпеки MineFree. Встановивши цю програму на телефон, користувач може переглянути карту, на якій позначені потенційно небезпечні території; одержати повідомлення у разі наближення до небезпечного об'єкта; ознайомитись із довідником ДСНС, у якому є фото та опис вибухонебезпечних предметів; повідомити про виявлення вибухонебезпечних чи підозрілих предметів. Програма автоматично повідомляє користувача, якщо відстань до небезпеки стає менше 500 метрів.