Через два місяці після контрнаступу ЗСУ та звільнення майже всієї території Харківської області сапери змогли розмінувати 20% території. Ті, хто зараз найбільше ризикує підірватись на мінах – електрики.

До віддалених електроопор, щоб повернути світло на деокуповані території, потрібно їхати через поля, усіяні мінами. Як пише Kharkiv Today, перші випадки підривів енергетиків на мінах були ще у квітні, коли ЗСУ почали тіснити росіян від околиць Харкова. 8 квітня пікап енергетиків потрапив на міну ґрунтовою дорогою біля Дергачів. З вересня такі випадки трапляються все частіше. 22 вересня двоє енергетиків підірвалися у Чугуївському районі, 14 листопада на міні підірвалася автовежа у Дергачівському районі, травми зазнали п'ятеро працівників "Харківобленерго".

"У нас за весь час дві людини загинули, ще кілька дістали поранення. Ми намагаємося працювати тільки там, де пройшли сапери, але зрозуміло, що на 100% сапери не можуть обстежити всі маршрути. Передбачити всі випадки неможливо, бо боєприпасами усіяна вся територія, де ми зараз проводимо відновлювальні роботи", - розповів KHARKIV Today представник "Харківобленерго" Володимир Скічко.

Окрім електриків, не можуть безпечно працювати через замінування дорожні працівники та залізничники, адже окупанти максимально мінували автодороги та залізничні колії. 14 листопада троє працівників залізниці підірвалися на міні біля станції Цупівка у Дергачівському районі, за тиждень до цього у Чугуївському районі шляховики наїхали на міну та загинули. Причому та дорога – Чугуєв – Мілове – вже вважалася розмінованою. Тракторист – ще одна небезпечна професія на Харківщині. Під час літніх та осінніх польових робіт близько 10 трактористів та комбайнерів постраждали від вибухів мін та снарядів.

За словами саперів, в області, де були бойові дії чи окупація, немає безпечних районів.

"Я відповідаю за Золочів, Дергачі, Чугуїв, Вовчанськ, Куп'янськ, і я вам скажу, що, на жаль, усі райони заміновані дуже сильно. Не можна сказати, що десь ситуація краща", - сказав начальник частини гуманітарного розмінування ДСНС України Ігор Овчарук.

За його даними, сапери пройшли лише 20% території Харківської області, яка потребує розмінування. Наразі робота дещо сповільнилася, бо частину піротехнічних розрахунків із Харківської області було переведено на звільнену частину Херсонської. На повне очищення Харківщини, за словами фахівців, підуть роки.

Як убезпечити себе

В Україні створено додаток з мінної безпеки MineFree. Встановивши цю програму на телефон, користувач може переглянути карту, на якій позначені потенційно небезпечні території; одержати повідомлення у разі наближення до небезпечного об'єкта; ознайомитись із довідником ДСНС, у якому є фото та опис вибухонебезпечних предметів; повідомити про виявлення вибухонебезпечних чи підозрілих предметів. Програма автоматично повідомляє користувача, якщо відстань до небезпеки стає менше 500 метрів.