Вчителі Шевченківської громади відмовляються працювати на окупантів. Як пише Суспільне з посиланням на джерело, на роботу за російською програмою погодилося не більше 10 представників сфери освіти.

Так, наприкінці травня – на початку червня російські окупанти збирали наради на тему освіти.

"Збирали представників усіх громад району. Наполягають на впровадженні лише російських освітніх програм. Вчителів української мови, історії та молодших класів – на перепідготовку до Росії. Зарплата в межах 15 тис. рублів. Мова викладання – російська. Якщо батьки писатимуть заяви, то буде дві години української, факультативно", - повідомило джерело.

За словами одного з вчителів із тимчасово окупованої Шевченківської громади, після наради у Куп'янську було ще одне, вже у селищі:

"Було на нараді кілька директорів чи представників шкіл. Були й колаборанти. Фахівці освіти Куп'янської міськради разом із відповідальною від Росії з питань освіти наполягали на співпраці. Був на нараді озброєний військовий. Майже всі педагоги відмовилися працювати на ворога в громаді, хоча близько десятка вчителів , згідно з опитуванням відділу освіти, погодилися".

За інформацією джерела, після наради частина керівників шкіл залишила громаду:

"Директори та вчителі у нас патріотичні. Є кілька випадків, коли вони сільських місцевих представників Росії просто посилали за пропозицію співпрацювати".

Незважаючи на окупацію, у Шевченківському відділі освіти працівники отримали українську зарплату за травень, чекають на червневі нарахування та відпускні. Жодних грошей від окупантів працівники освіти не отримували.

У Шевченковому – 11 шкіл, там працювало близько 300 вчителів.

"В одній зі шкіл вибито майже всі вікна, ще одна - повністю вигоріла. Одна зі шкіл громади може вмістити всіх дітей, що залишилися тут, але скільки окупанти хочуть відкрити шкіл - ще ніхто не знає. Самі окупанти кажуть, що якщо не вистачить вчителів, то привезуть із Росії", - повідомило джерело.

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Вовчанську чиновниця відділу освіти закликала працівників шкіл та дитсадків співпрацювати з росіянами та працювати за навчальними програмами РФ. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, жінка, як начальник відділу освіти Вовчанської міськради, з моменту окупації Вовчанська почала співпрацювати з представниками країни-агресора.

"Підозрювана скликала наради директорів шкіл та дитячих садків, на яких проводила антиукраїнську агітацію та повідомляла про впровадження стандартів освіти Росії. Крім того, жінка закликала колег співпрацювати з новоствореною владою", - розповіли в прокуратурі.