100 років знадобиться для розмінування Харківської області. Такий прогноз дав заступник голови ХОВА Євген Іванов під час брифінгу.

За його словами, в області потенційно заміновано 570 тис. гектарів. Сапери вже обстежили 52 тис. гектарів, із яких майже 49 тис. потребують розмінування. Фактично розміновано лише 293 гектари шляхом міжнародної допомоги.

У ХОВА збираються просити запровадити політику розмінування на державному рівні, щоб займатися розмінуванням і сільськогосподарських земель, а не лише об’єктів інфраструктури та громадських місць. 

“За існуючими темпами розмінування на очищення всіх цих територій знадобиться понад 100 років. Це неприйнятно для нас”, - зазначив Іванов.

Іванов очікує, що у 2024 році Харківщина отримає від міжнародних партнерів додаткову техніку та іншу допомогу для прискорення розмінування.

Через високий рівень замінування неможливо використовувати всі сільгоспугіддя: у 2023 році аграрії обробляли менше половини земель. Скорочення сільгоспугідь призводить і до скорочення врожаю. Якщо у довоєнному 2021 році на Харківщині зібрали 4,8 млн тон зернових, то у 2023-му – близько 2 млн тон.

Загалом агросектор регіону зазнав збитків від агресії на суму 18 млрд гривень. Втрати галузі обумовлені в тому числі й тим, що значна частина угідь замінована.