В Ізюмській єпархії - новий єпископ Української православної церкви замість того, що втік до РФ. Як повідомили в єпархії, ним став Преосвященніший Іоанн.

Тепер він єпископ Ізюмський і Куп'янський.

Іоанн був названий на єпископа у Свято-Троїцькому храмі у Київському Пантелеймонівському монастирі у Феофанії. Богослужіння очолив митрополит Київський та всієї України Онуфрій. Іоанн став єпископом Ізюмським та Куп'янським замість митрополита Єлисея, який втік до РФ.

Митрополит Єлисей (у миру – Олег Олександрович Іванов) за два дні до вторгнення Росії в Україну провів в Ізюмі молебень за мир в Україні. А з приходом "русского мира" брав активну участь у політичному та суспільному житті окупованих територій, був присутнім на публічних заходах. Вже після контрнаступу ЗСУ та звільнення Ізюма у вересні 2022 року на сайті Валуйської єпархії РПЦ з'явилася інформація про те, що Єлисей відвідав православну виставку в російському Білгороді. У вересні Єлисея відсторонили від обов'язків митрополита Ізюмської єпархії.

Єпископ Іоанн народився 1954 року в Чернівецькій області України у сім'ї селян. Був настоятелем храмів у Богодухівському, Куп'янському районі, кліриком Благовіщенського кафедрального собору Харкова, настоятелем Пантелеїмонівського храму Харкова. 26 січня 2019 року на території Покровського чоловічого монастиря Харкова пострижений у чернецтво з іменем Іоанн на честь апостола Іоанна Богослова.

У травні УПЦ МП на Соборі у Києві проголосила повну самостійність та незалежність від російської церкви. Згодом СБУ провело обшуки у Києво-Печерській лаврі та інших церквах УПЦ МП по всій Україні, у тому числі – у Харкові. А у грудні президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради нацбезпеки та оборони щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, "афілійованих із центрами впливу в Росії".