Мешканка Харківської області, яка зірвала прапор України та вивісила у своєму селі триколор, піде під суд. Про це повідомили у прес-службі облпрокуратури.

Під час окупації Липчанівки Ізюмського району місцева мешканка погодилася на пропозицію росіян та обійняла посаду "голови" у незаконному органі влади "Бригадирське сільське поселення", до складу якого входило ще кілька сіл району.

Жінка організувала та контролювала роботу співробітників окупаційного органу влади, видавала російську гуманітарну допомогу. Встановлено, що вона зірвала прапор України з місцевої адмінбудівлі та кинула її на землю, вивісивши натомість прапор РФ.

До суду направлено обвинувальний акт щодо 31-річної жінки за фактом добровільного обіймання посади, пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території (ч. 5 ст.111-1 КК України) ). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без.

Минулого літа у тимчасово окупованій Петропавлівці у Куп'янському районі 18-річний активіст проросійської молодіжної організації Ілля Гаманін разом із іншими молодими людьми розбив малий Державний Герб України. Також він давав інтерв'ю ЗМІ окупантів, де висловлював підтримку діям РФ на території України. У листопаді стало відомо, що хлопець загинув на Донбасі.

А перед новим роком СБУ затримала прихильника "новоросії", який 2014 року піднімав російський прапор над Харківською мерією. 52-річний чоловік більше 8 років ховався від правосуддя за участь у кремлівському проекті "новоросія" та спробах насильницького захоплення влади в регіоні. Крім цього, він виступав перед камерами московських пропагандистів та агітував за зміну кордонів України та захоплення органів влади. Найбільше таких ефірів за його участі знімав кремлівський канал "Росія 1". Коли план Кремля щодо створення "ХНР" провалився, зловмисник вирішив ховатися, щоб намагатися уникнути правосуддя. Він постійно змінював адреси проживання та номери мобільних телефонів. Проте співробітники СБУ встановили його місцезнаходження та затримали.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ силовики затримали понад 600 шпигунів та російських диверсантів. З 24 лютого було відкрито понад 1,5 тис. кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. За інформацією від СБУ, близько 340 із них направлено до суду. Правоохоронцям вдалося викрити понад 600 російських агентів та шпигунів, які проводили розвідувально-підривну діяльність проти нашої держави.