Харків'яни у соцмережах обговорюють те, що під час відключення електроенергії у місті таксі сильно завищують тарифи. В обговоренні в одному з телеграм-каналів – сотні коментарів.

Зокрема, така ситуація була після "блекауту" після ракетного удару РФ 15 листопада. Ось лише кілька коментарів харків'ян щодо зростання цін на перевезення таксі.

"Від "Ведмедика" до ХТЗ просили 500 гривень",

"Коли відключили світло, з Палацу спорту до Рогані доїхати видавало 400-500 гривень. У звичайний вечір видає 120 максимум",

"Від Ботсада до Сонячного загадали 700 грн",

"Просили від 600 до 1500 з "Індустріальної" до Холодної гори, але це бомбили. За додатком вийшло 300",

"З Науковою до Салтівки доїхала за 600 гривень. У звичайний день – 200. Тож так, утричі підняли".

Частина харків'ян якщо не стала на захист таксистів і служб таксі, то спробувала пояснити ситуацію тим, що у зв'язку з різко зростаючим попитом на таксі зростають і ціни, оскільки водії роз'їжджаються на замовлення і взагалі їх у місті стало менше в порівнянні з довоєнним часом. За словами харків'ян, якщо навіть не згадувати початок війни, коли нечисленні водії брали кілька тисяч гривень, щоби довезти до вокзалу чи містом, то підвищення цін відбувалося і до війни. Так бувало у новорічні свята, під час корпоративів, у години пік чи погану погоду.

"Це служби таксі винні більше, ніж самі водії. Але й вони не завжди беруть замовлення за ціною, яку ставить додаток. Поки не підвищиш ціну – не візьмуть", – пишуть харків'яни.

Дехто запропонував міській владі навіть прирівняти подібне до мародерства під час воєнного стану.

Нарікати на те, що тільки наші служби таксі різко підвищують тарифи під час НП - не доводиться. Так, у 2017 році після терактів у Лондоні, коли загинуло 8 та було поранено більше 40 осіб, компанія Uber, яка надає послуги з онлайн-виклику приватних таксі у більш ніж 500 містах світу, різко завищила ціни. Британці писали, що за маршрут, що раніше коштував 7 фунтів, просили 40 фунтів. У Uber тоді пояснили, що мобільний додаток сервісу міг автоматично почати завищувати ціни через різке збільшення попиту на перевезення до того, як компанія пішла на екстрені заходи, дізнавшись про теракт.

Як би там не було, судячи з коментарів харків'ян, викликати таксі через онлайн-додаток обійдеться дешевше, ніж зупиняти "бомбілу". Щоправда, під час масового вимикання світла може досить швидко пропасти і мобільний інтернет, не залишивши людині вибору, окрім як йти пішки або чекати на совісного водія, готового підвезти в критичній ситуації задарма чи не за велику суму.