У Харкові через ракетні удари по енергетичній інфраструктурі інтернет просів на 80%. Про це свідчать дані NetBlocks - контролюючої організації, яка стежить за кібербезпекою та керуванням Інтернетом.

Після вчорашніх ракетних атак РФ, окрім Харкова, інтернет найбільше просів також у Чернівецькій та Тернопільській областях. Найкраща ситуація виявилась у Дніпрі, Кіровограді та Херсоні.

За даними Повітряних сил ЗСУ, 15 листопада окупанти атакували Україну 96 крилатими ракетами повітряного та морського базування (Х-101, Х-555, "Калібр"), керованими авіаційними ракетами Х-59, ударними дронами "Shahed-136/131", "Оріон". "Орлан-10". У Харківській області було два прильоти по об'єктах критичної енергетичної інфраструктури Харкова і чотири - по об'єктах в Чугуївському районі. Після цього в усій області відключилася електроенергія.

Світло в Харкові почали вмикати за кілька годин після ракетної атаки, а сьогодні ввечері, 16 листопада, мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що все місто - зі світлом і водою. Щоправда, у соцмережах деякі жителі пишуть, що з 10-ї ранку сьогодні сидять без електроенергії.

Оператори мобільного зв'язку розповіли, чому під час відключення електроенергії може зникати мобільний інтернет. Спочатку базові станції живлять від акумуляторних батарей, потім замість них підключають дизельні генератори - а доставка займає час. У результаті пріоритет надається технологіям здійснення дзвінків. Щодо провайдерів, то вони рекомендують підключатися без роутера, переставивши мережевий кабель в ноутбук. Мережа працюватиме, якщо вузол, від якого підключена послуга, матиме аварійне живлення – від генератора чи заряджених акумуляторів. Наприклад, у компанії "Тріолан" заявляють, що всі основні вузли мережі давно мають альтернативні джерела живлення, і це дозволяє значній кількості кінцевих клієнтських комутаторів працювати там, де це можливо, не менше 6 годин.